
Płatki owsiane
Płatki owsiane zawierają rozpuszczalny błonnik, który pomaga obniżyć poziom cukru i cholesterolu we krwi. Dodanie ich do śniadania sprawi, że przez długi czas nie będziemy mieli ochoty na podjadanie. Jedząc je dostarczamy do organizmy witaminy z grupy B oraz liczne składniki mineralne m.in. żelazo, magnez oraz cynk i selen. Alternatywną dla płatków owsianych mogą być nasiona chia.

Owoce, w szczególności jagodowe
Maliny, jagody, truskawki oraz jeżyny to wyjątkowo zdrowy dodatek do śniadania, który wykazuje silne działanie przeciwutleniające. Zawarte w owocach jagodowych antocyjany przeciwdziałają stanom zapalnym, chorobom serca, cukrzycy i nowotworom. Owoce można dodać do owsianki, koktajlu lub przygotować z nich sałatkę.

Orzechy
Już jedna garść orzechów spożywana dziennie może zdziałać prawdziwe cuda dla naszego zdrowia. Jako produkt wysokokaloryczny powinny być spożywane z umiarem. Są świetnym dodatkiem do owsianki, jogurtu czy sałatki.

Awokado
Awokado to wyjątkowy owoc, który dostarcza nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ze względu na jego uniwersalny smak z łatwością można włączyć go do codziennej diety używając go zamiast masła do kanapek, jako składnika koktajli lub sałatek. Awokado do starcza błonnik pokarmowy i białko roślinne oraz silne przeciwutleniacze, takie jak fitosterole i polifenole. Już 2 porcje tygodniowo zmniejszają ryzyko zachorowania zawału serca.