5 z 8
Jabłka są dobrym źródłem błonnika i antyoksydantów, takich...
fot. Ilo/Pixabay

Jabłka

Jabłka są dobrym źródłem błonnika i antyoksydantów, takich jak witaminy A, C i E oraz licznych polifenoli. Dzięki ich obecności jedzenie jabłek pomaga organizmowi w zwalczaniu czynników zakaźnych i stymuluje układ immunologiczny.

6 z 8
Śliwki są dobrym źródłem witaminy C, dostarczają także...
fot. Ilo/Pixabay

Śliwki świeże i suszone

Śliwki są dobrym źródłem witaminy C, dostarczają także witaminę A i witamina K oraz pewne ilości potasu, miedzi i manganu. Są bogate w pektyny i kwasy oraz liczne sole. Znajdziemy w nich również witaminy z grupy B, karotenoidy i fenole oraz flawonoidy. Jedzenie śliwek pomaga zmniejszyć stan zapalny w organizmie.

7 z 8
Sezonowe produkty są świeże, mają wysoką wartość odżywczą i...
fot. Freepik

Sezonowe produkty na odporność

Sezonowe produkty są świeże, mają wysoką wartość odżywczą i są zazwyczaj niedrogie.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Masz ciągle ochotę na słone? Uważaj – to może być uzależnienie lub objaw choroby

Masz ciągle ochotę na słone? Uważaj – to może być uzależnienie lub objaw choroby

Wiosna, nowe buty i... ból? Zobacz, jak szybko wyleczyć otarcia na stopach

Wiosna, nowe buty i... ból? Zobacz, jak szybko wyleczyć otarcia na stopach

Polecamy

Jak zwiększyć wchłanianie witaminy D? Przyjmuj ją w ten sposób, aby poczuć efekty

Jak zwiększyć wchłanianie witaminy D? Przyjmuj ją w ten sposób, aby poczuć efekty

Cichy zawał możesz pomylić ze zgagą lub zmęczeniem. Poznaj jego objawy

Cichy zawał możesz pomylić ze zgagą lub zmęczeniem. Poznaj jego objawy

Zdrowy ferment, czyli tanie fermentowane jedzenie. Dzięki niemu schudniesz

Zdrowy ferment, czyli tanie fermentowane jedzenie. Dzięki niemu schudniesz