5 z 8

fot. Ilo/Pixabay
Jabłka
Jabłka są dobrym źródłem błonnika i antyoksydantów, takich jak witaminy A, C i E oraz licznych polifenoli. Dzięki ich obecności jedzenie jabłek pomaga organizmowi w zwalczaniu czynników zakaźnych i stymuluje układ immunologiczny.
6 z 8

fot. Ilo/Pixabay
Śliwki świeże i suszone
Śliwki są dobrym źródłem witaminy C, dostarczają także witaminę A i witamina K oraz pewne ilości potasu, miedzi i manganu. Są bogate w pektyny i kwasy oraz liczne sole. Znajdziemy w nich również witaminy z grupy B, karotenoidy i fenole oraz flawonoidy. Jedzenie śliwek pomaga zmniejszyć stan zapalny w organizmie.
7 z 8

fot. Freepik
Sezonowe produkty na odporność
Sezonowe produkty są świeże, mają wysoką wartość odżywczą i są zazwyczaj niedrogie.