5 z 7
Jabłka są dobrym źródłem błonnika i antyoksydantów, takich...
fot. Ilo/Pixabay

Jabłka

Jabłka są dobrym źródłem błonnika i antyoksydantów, takich jak witaminy A, C i E oraz licznych polifenoli. Dzięki ich obecności jedzenie jabłek pomaga organizmowi w zwalczaniu czynników zakaźnych i stymuluje układ immunologiczny.

6 z 7
Śliwki są dobrym źródłem witaminy C, dostarczają także...
fot. Ilo/Pixabay

Śliwki świeże i suszone

Śliwki są dobrym źródłem witaminy C, dostarczają także witaminę A i witamina K oraz pewne ilości potasu, miedzi i manganu. Są bogate w pektyny i kwasy oraz liczne sole. Znajdziemy w nich również witaminy z grupy B, karotenoidy i fenole oraz flawonoidy. Jedzenie śliwek pomaga zmniejszyć stan zapalny w organizmie.

7 z 7
Sezonowe produkty są świeże, mają wysoką wartość odżywczą i...
fot. Freepik

Sezonowe produkty na odporność

Sezonowe produkty są świeże, mają wysoką wartość odżywczą i są zazwyczaj niedrogie.

Przewijaj aby przejść do kolejnej galerii.

Zobacz również

Chcesz oszczędzić sporo kalorii w Święta? Odchudź tradycyjne dania

Chcesz oszczędzić sporo kalorii w Święta? Odchudź tradycyjne dania

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Polecamy

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

Chcesz oszczędzić sporo kalorii w Święta? Odchudź tradycyjne dania

Chcesz oszczędzić sporo kalorii w Święta? Odchudź tradycyjne dania

Lista zakazanych potraw wigilijnych dla dzieci. Tych dań nigdy im nie podawaj

Lista zakazanych potraw wigilijnych dla dzieci. Tych dań nigdy im nie podawaj