
Jak się rozgrzać zimą? Dodaj do posiłku lub napoju te przyprawy, a od razu będzie ci cieplej. Naturalnie podwyższą temperaturę ciała
Jak się rozgrzać zimą? Sprawdź w galerii, jakie przyprawy rozgrzewające można dodać do posiłku lub napoju.

Cynamon
Cynamon działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwbiegunkowo. Reguluje przemianę materii, wzmaga produkcję ciepła, rozgrzewa, dodaje energii, a także obniża poziom cholesterolu i reguluje poziom cukru we krwi.
Ta słodka rozgrzewająca przyprawa sprawdzi się głównie jako dodatek do ciast takich jak szarlotka, kawy czy herbaty, ale można go użyć także do mięs czy sosów.

Imbir
Korzeń imbiru posiada charakterystyczny pikantny i równocześnie orzeźwiający smak. Zawdzięcza go obecności antyoksydacyjnego gingerolu, który działa rozgrzewająco, napotnie, przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Odkaża jamę ustną, usprawnia krążenie krwi, wspomaga trawienie i przyspiesza spalanie tłuszczu.
Świeże plasterki korzenia imbiru dodaj do herbaty, a starty lub suszony imbir do zupy, sosu lub ciasta. Herbata lub woda z imbirem dodatkowo zwalczają nudności i wymioty, a także wspomagają leczenie przeziębienia oraz łagodzą katar, kaszel czy ból gardła.

Pieprz czarny
Pieprz jest wszystkim dobrze znany, ale często niedoceniany. Jego pikantny smak nie tylko zaostrza smak potraw, ale też działa rozgrzewająco, reguluje trawienie, przyspiesza spalanie tłuszczu, oczyszcza organizm z toksyn i obniża poziom cholesterolu. Te właściwości zawdzięcza zawartości piperyny, która działa także silnie przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Wspomaga leczenie przeziębienia, grypy czy biegunki.