9 z 12
Wśród superproduktów, czyli żywności szczególnie bogatej w...
fot. Kimzy Nanney/unsplash.com

Nowa zmiana superfoods

Wśród superproduktów, czyli żywności szczególnie bogatej w prozdrowotne składniki, pojawiają się znane już oraz mniej popularne składniki. Uwaga zwrócona jest na grzyby, nasiona słonecznika, hibiskus, kurkumę oraz moringę – drzewo, które w całości wykorzystywane jest jako źródło pożywienia i leków. Jego sproszkowane liście obfitują w białko i antyoksydanty i mogą być dodawane do koktajli i deserów tak, jak chlorella czy matcha. Zainteresowaniem cieszą się ponadto inne zielone produkty, jak morskie glony i bogate w CBD kwiaty konopi siewnych.

10 z 12
Ostre smaki zostają z nami na dłużej. Choć częściej bywają...
fot. touchngo/pixabay.com

Pikanteria oswojona i osłodzona

Ostre smaki zostają z nami na dłużej. Choć częściej bywają ekstremalne, są też lepiej „oswojone”, bo osłodzone np. miodem lub czekoladą bądź zbalansowane innymi nutami. W takiej roli sprawdzają się słone dodatki dymne w stylu barbecue. Popularne są pikantne akcenty - m.in. koreańska papryka gochujang, nieodłączna w kimchi, a także pieprz kajeński, wędzone chili – chipotle, indonezyjska pasta sambal, bliskowschodnia harissa czy marokańska mieszanka tajin z papryczek chili, limonki i soli morskiej. Wyraziste i ostre są także słodycze, w których oprócz chili pojawia się imbir, czarny pieprz, anyż, bazylia. Cayenne czy imbir to także rozgrzewający dodatek do lodów.

11 z 12
Inspiracji szukamy w kuchniach świata – stawiamy na smaki...
fot. coryr930/pixabay.com

Kuchnie świata

Inspiracji szukamy w kuchniach świata – stawiamy na smaki Lewantu, w tym Bliskiego Wschodu, a także tajskie, wietnamskie oraz bardziej bliskie: greckie i wciąż włoskie. Najpopularniejsze danie z Italii to ciągle pizza, ale w stylu neapolitańskim, czyli na cienkim cieście i z ograniczoną liczbą składników. Częstszym tematem jest też domowy makaron włoski – pasta fresca. Oprócz tego interesuje nas kuchnia marokańska, a z kuchni japońskiej – pasjonuje zwłaszcza przyprawa o nazwie furikake. Mieszanka zawierająca prażony sezam, sproszkowane suszone glony i mięso tuńczyka oraz sól jest dodawana nawet do dań słodkich, np. lodów ze spiruliną.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

„Czarna śmierć” to nie tylko serial. Tak wyglądała epidemia w czasach PRL

„Czarna śmierć” to nie tylko serial. Tak wyglądała epidemia w czasach PRL

To jedz na chorą trzustkę. Jadłospis tej diety pomaga także na pęcherzyk żółciowy

To jedz na chorą trzustkę. Jadłospis tej diety pomaga także na pęcherzyk żółciowy

Polecamy

„Czarna śmierć” to nie tylko serial. Tak wyglądała epidemia w czasach PRL

„Czarna śmierć” to nie tylko serial. Tak wyglądała epidemia w czasach PRL

W Bydgoszczy urodziły się trojaczki. Oto Sentino, Sofija i Suzan!

W Bydgoszczy urodziły się trojaczki. Oto Sentino, Sofija i Suzan!

Zamiast skalpela – igła. Pionierski zabieg w białostockim szpitalu

Zamiast skalpela – igła. Pionierski zabieg w białostockim szpitalu