5 z 7
Zawartość nierozpuszczalnego błonnika oraz fitosteroli...
fot. olepeshkina/123RF

Kapusta kiszona na lepsze trawienie

Zawartość nierozpuszczalnego błonnika oraz fitosteroli sprawia, że kapusta wpływa pozytywnie na układ trawienny i sprzyja regularnym wypróżnieniom. Jednocześnie wspiera mikroflorę bakteryjną, w szczególności, jeśli sięgamy po kapustę kiszoną.

6 z 7
Kapusta jest dobrym źródłem witaminy K – jedna filiżanka...
fot. fotek/123RF

Kapusta dobra na kości

Kapusta jest dobrym źródłem witaminy K – jedna filiżanka surowej, szatkowanej kapusty pokrywa aż 85 proc. dziennego zapotrzebowania, która wpływa na krzepliwość krwi oraz na dobrą kondycję kości. Jej prawidłowy poziom chroni przed rozwojem chorób kości np. osteoporozy.

7 z 7
Dodatek tłustych wędlin, sprawia, że potrawa z kapusty staje...
fot. Lilechka75/GettyImages

Na te dodatki do kapusty uważaj!

Dodatek tłustych wędlin, sprawia, że potrawa z kapusty staje się ona zdecydowanie bardziej ciężkostrawna.

Zobacz również

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Ryba na wigilijnym stole nie musi być nudna. Te przepisy odmienią twoje Święta

Ryba na wigilijnym stole nie musi być nudna. Te przepisy odmienią twoje Święta

Polecamy

Dna moczanowa a świąteczne potrawy. Zobacz, czego powinni unikać chorzy na podagrę

Dna moczanowa a świąteczne potrawy. Zobacz, czego powinni unikać chorzy na podagrę

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw