4 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nasycone kwasy tłuszczowe zwiększają w organizmie poziom...
fot. grafwizja/gettyimages

Chcesz mieć zdrowe serce i uniknąć zawału? Koniecznie wyeliminuj te nawyki. Sprawdź, które czynniki zwiększają ryzyko zawału serca

Dieta obfitująca w nasycone kwasy tłuszczowe

Nasycone kwasy tłuszczowe zwiększają w organizmie poziom cholesterolu frakcji LDL, który odkłada się w naczyniach tętniczych i może prowadzić do rozwoju miażdżycy. Profilaktyka zawału serca opiera się na eliminacji z diety produktów smażonych, fast foodów, konserw mięsnych oraz tłustych produktów mięsnych, takich jak boczek, salceson i smalec. Warto natomiast do jadłospisu wprowadzić produkty, które są źródłem kwasów omega-3. To właśnie one wspierają układ krążenia i zmniejszają ryzyko zawału serca. W diecie powinny znaleźć się zatem oliwa z oliwek i inne oleje roślinne, tłuste ryby morskie (łosoś, śledź, pstrąg), orzechy oraz awokado.

Zobacz również

Przewroty – nagroda dla nowatorskich inicjatyw edukacyjnych. Znamy finalistów!
Materiał informacyjny

Przewroty – nagroda dla nowatorskich inicjatyw edukacyjnych. Znamy finalistów!

Wielka radość w Jędrzejowie. Naprzód pokonał KSZO 1929 i fetował awans [FOTO]

Wielka radość w Jędrzejowie. Naprzód pokonał KSZO 1929 i fetował awans [FOTO]

Polecamy

Człowiek lepszy od maszyny. ChatGPT nie zdał polskiego egzaminu z interny

Człowiek lepszy od maszyny. ChatGPT nie zdał polskiego egzaminu z interny

QUIZ: Kochasz czekoladę? Sprawdź, co naprawdę o niej wiesz!

QUIZ: Kochasz czekoladę? Sprawdź, co naprawdę o niej wiesz!

Udany seks jest w zasięgu ręki. Wystarczy robić te 4 rzeczy

Udany seks jest w zasięgu ręki. Wystarczy robić te 4 rzeczy