
Podbiał pospolity
Podbiał to źródło m.in. garbników, inuliny, choliny, kwasu galusowego, śluzów i olejków eterycznych. W kwiatach podbiału znajdziemy także kwercetynę – silny przeciwutleniacz, który wykazuje właściwości przeciwalergiczne i przeciwzapalne. Podbiał ceniony jest za działanie osłaniające i nawilżające błony śluzowe, wykrztuśne, przeciwskurczowe, a także przeciwbólowe i odkażające.

Porost islandzki
Porost islandzki jest gatunkiem występującym w Polsce, ale objętym ochroną. Za jego właściwości odpowiada liczne substancje bioaktywne, w tym rzadko występujące w naturze kwasy porostowe oraz polisacharydy, śluzy, karotenoidy i witaminy z grupy B. Ceniony jest ze względu na działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne, nawilżające i osłonowe. Wykazuje właściwości przeciwkaszlowe, przeciwzapalne i łagodzące.

Rumianek pospolity
Swoje właściwości rumianek pospolity zawdzięcza głównie olejkom eterycznym, w szczególności olejkowi rumiankowemu, flawonoidom i kwasom fenolowym, związkom kumarynowym, śluzom oraz solom mineralnym. Wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, przyśpiesza także gojenie ran. Ceniony jest za właściwości osłonowe i uspokajające.

Tymianek pospolity
Ziele tymianu jest cennym źródłem olejku tymiankowego, kwasów fenolowych, triterpeny, garbniki i flawonoidy. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i antyseptyczne oraz przeciwgrzybicze, wykrztuśne i rozkurczowe. Zalecany jest zarówno przy kaszlu zarówno mokrym, jak i suchym.

















