Zamknij

Strona Zdrowia

Awokado na odchudzanie, cholesterol i nie tylko! Poznaj korzyści z jedzenia awokado!

Przeglądaj również za pomocą strzałek na klawiaturze [2/7] Poprzednie Następne

Awokado na odchudzanie!

W badaniu opublikowanym w czasopiśmie Nutrition Jurnal z udziałem 26 mężczyzn z nadwagą zaobserwowano, że po posiłku, do którego dodano 50-90 g (ilość zależna od zapotrzebowania kalorycznego) awokado Hass, uczestnicy:
• czuli większą satysfakcję ze spożytego dania,
• dłużej czuli sytość przez kolejne 3 i 5 godzin,
w porównaniu do posiłku bez awokado. Przełożyło się to na mniejsze spożycie przekąsek podczas wieczornego bufetu.

Mankamentem tego badania było to, że posiłek z dodatkiem awokado miał o ok. 112 kcal więcej niż ten bez awokado, co mogło przekładać się na zaobserwowane wyniki. Jednak, czy nie warto zaryzykować spożycie 100 kcal więcej do lunchu, by na kolację zjeść mniej?

Najnowsze wiadomości

reklama

Polecamy