5 z 7
W kremowym miąższu awokado występują cenne składniki z...
fot. pixabay

Awokado dla seniora

W kremowym miąższu awokado występują cenne składniki z rodziny karotenoidów – luteina i zeaksantyna. Te barwniki gromadzone są w plamce żółtej zlokalizowanej na siatkówce oka i odpowiadają za ostrość widzenia.

W badaniu opublikowanym w czasopiśmie Nutrients, z udziałem osób starszych zaobserwowano, że spożywanie 1 awokado (0,5 mg luteiny) dziennie przez 6 miesięcy, zwiększyło o 25 procent stężenie luteiny we krwi, w stosunku do pomiaru wyjściowego.

Zaobserwowano także poprawę funkcji poznawczych: poprawę pamięci roboczej oraz zwiększenie sprawności intelektualnej w podejściu do rozwiązywania problemów.

6 z 7
Aż 15 procent zielonego miąższu awokado stanowi tłuszcz!...
fot. pixabay

Awokado na wysoki cholesterol

15 procent zielonego miąższu awokado stanowi tłuszcz! Jest to jednak tłuszcz bardzo korzystny dla zdrowia, bo nienasycony – przeważają w nim jednonienasycone kwasy tłuszczowe reprezentowane przez kwas oleinowy z rodziny omega-9.

W metaanalizie 10 badań naukowych, opublikowanej w Journal of Clinical Lipidology stwierdzono, że włączenie do diety ok. 1 sztuki awokado dziennie, przy jednoczesnym ograniczeniu tłuszczy zwierzęcych (masło, smalec, tłuste mięso) istotnie obniża poziom cholesterolu całkowitego, cholesterolu frakcji LDL oraz trójglicerydów, oraz nieznacznie „dobrego” cholesterolu HDL.

7 z 7
W 140 gramach awokado – czyli 1 średniej wielkości sztuce...
fot. pixabay

Awokado przeciw zaparciom

W 140 gramach awokado – czyli 1 średniej wielkości sztuce znajduje się, aż 9,5 g błonnika pokarmowego (6,8 g na 100 g). Instytut Żywności i Żywienia zaleca spożywanie minimum 25 g błonnika na dobę.

W awokado występuje zarówno błonnik rozpuszczalny (ok. 25 proc. błonnika) i nierozpuszczalny (ok. 75 proc błonnika). Ten pierwszy pomaga w regulowaniu poziomu cholesterolu i cukru we krwi. Błonnik nierozpuszczalny poprzez zwiększanie objętości mas kałowych i drażnienie kosmków jelitowych skraca czas pasażu jelitowego, co przyczynia się do zwiększenia częstości wypróżnień.

Przewijaj aby przejść do kolejnej galerii.

Zobacz również

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

W Wigilię można jeść zdrowo! Wybieraj potrawy z tymi produktami

W Wigilię można jeść zdrowo! Wybieraj potrawy z tymi produktami

Polecamy

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw