4/10 Zamknij

Miód manuka w ostatnim czasie zyskał na popularności. W badaniu Wilczyńskiej (2013), po wnikliwej analizie miodów manuka, autorka stwierdziła, że jego

pixabay.com

Poprzednie Następne
Przeglądaj również za pomocą strzałek na klawiaturze Poprzednie Następne

Miód manuka – miód leczniczy

Miód manuka w ostatnim czasie zyskał na popularności. W badaniu Wilczyńskiej (2013), po wnikliwej analizie miodów manuka, autorka stwierdziła, że jego wartość odżywcza i właściwości prozdrowotne są porównywalne do ciemnych miodów polskich, takich jak gryczany czy wrzosowy.

Wyróżnia go jednak bardzo wysoka zawartość substancji o nazwie metyloglikosal (MGO), która działa przeciwbakteryjnie. W miodzie manuka znajduje się od 10 do 55 razy więcej MGO, niż w miodach polskich. Z tego powodu miód ten, w konkretnych dawkach, stosowany jest pomocniczo w trakcie przeziębienia i innych infekcjach układu oddechowego. Wróć do artykułu

Najnowsze wiadomości

reklama

Polecamy