5 z 11
Miód gryczany produkowany jest z nektaru kwiatów gryki. Ma...
fot. pixabay.com

Miód gryczany – pomaga leczyć rany

Miód gryczany produkowany jest z nektaru kwiatów gryki. Ma ciemną barwę, dlatego nie sposób pomylić ten miód z innymi. Wyróżnia się także charakterystycznym, ostrym smakiem.
W porównaniu z innymi polskimi miodami, miód gryczany jest bogatym źródłem żelaza, magnezu oraz witaminy C. Odróżnia się bardzo silnymi właściwościami antyoksydacyjnymi i bakteriostatycznymi.
Ze względu na zasobność rutyny i witaminy C, wzmacnia kruche naczynia krwionośne, a także wspomaga gojenie się siniaków i ran.

6 z 11
Rzepakowy miód produkowany jest z nektaru żółtych kwiatów na...
fot. pixabay.com

Miód rzepakowy – gęsty i kremowy

Rzepakowy miód produkowany jest z nektaru żółtych kwiatów na przełomie kwietnia i maja. To najszybciej krystalizujący miód. Ma lekko mdły smak, który jednak zyskuje wielu amatorów.
Miód rzepakowy warto polecić osobom z nadciśnieniem tętniczym i miażdżycą naczyń krwionośnych, a także zmagającym się z innymi chorobami najważniejszego mięśnia w organizmie człowieka – serca.

7 z 11
Miód tysiąca kwiatów produkowany jest z nektaru leśnych i...
fot. pixabay.com

Miód wielokwiatowy – klasyka smaku

Miód tysiąca kwiatów produkowany jest z nektaru leśnych i łąkowych kwiatów rozmaitych odmian. W zależności od czasu zbioru, może mieć inny smak i barwę. Klasyk wśród miodów sprawdzi się w roli oryginalnego prezentu ponieważ to najpopularniejszy rodzaj słodkiej cieczy spożywanej w Polsce.
Stanowi smaczny dodatek do herbaty, nadaje się na kanapkę lub do dosładzania deserów. Warto spożywać go, aby wzmocnić naturalną odporność organizmu dzieci, dorosłych i osób starszych.

8 z 11
Jeśli nie wiesz, jaki miód będzie dla Ciebie odpowiedni –...
fot. pixabay.com

Miód akacjowy – uniwersalny w kuchni

Jeśli nie wiesz, jaki miód będzie dla Ciebie odpowiedni – zdecyduj się na akacjowy. To uniwersalny miód o łagodnym smaku i zapachu, produkowany z nektaru robinii akacjowej.
Miód akacjowy ma bardzo płynną, lejącą się konsystencję. Miodu nie należy dodawać do gorących napojów, ponieważ traci swoje cenne właściwości. Miód akacjowy z łatwością rozpuszcza się w ciepłej, ale nie gorącej herbacie, a także chłodnej wodzie lub lemoniadzie. Pomaga się odprężyć, nabrać sił i zrelaksować. Będzie dobrym wyborem podczas przeziębień i zakażeń górnych dróg oddechowych.

Pozostały jeszcze 2 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Co się dzieje z organizmem, gdy regularnie sięgasz po buraki i barszcz czerwony?

Co się dzieje z organizmem, gdy regularnie sięgasz po buraki i barszcz czerwony?

Oto, jak robię swój zakwas buraczany! Jest pyszny i niezwykle zdrowy

Oto, jak robię swój zakwas buraczany! Jest pyszny i niezwykle zdrowy

Polskie gwiazdy o swojej cukrzycy. Kiedy odkryli chorobę?

Polskie gwiazdy o swojej cukrzycy. Kiedy odkryli chorobę?

Zobacz również

Co się dzieje z organizmem, gdy regularnie sięgasz po buraki i barszcz czerwony?

Co się dzieje z organizmem, gdy regularnie sięgasz po buraki i barszcz czerwony?

Aktywni i sprawni po 60-tce. Wiek nie ma znaczenia. Ty też możesz tak żyć!

Aktywni i sprawni po 60-tce. Wiek nie ma znaczenia. Ty też możesz tak żyć!