5 z 9
Wymagają minimum przygotowania – wystarczy wrzucić je do...
fot. Larisa Stefanuyk/Getty Images

Dobre produkty przetworzone – paluszki rybne lub roślinne

Wymagają minimum przygotowania – wystarczy wrzucić je do piekarnika czy na patelnię. Pod warstwą panierki znajduje się chude, bogate w białko i pożywne mięso ryby. Albo kawałki tofu czy inne roślinne składniki (białko sojowe lub pszenne), jeśli to paluszki wegańskie. Taki wyrób można jeść czasem na szybki obiad, najlepiej z dodatkiem surówki.

6 z 9
Dobre produkty przetworzone – sos pomidorowy...
fot. Pablo Jeffs Munizaga - Fototrekking/Getty Images

Dobre produkty przetworzone – sos pomidorowy

Dobre produkty przetworzone – sos pomidorowy
Sos pomidorowy to produkt z zagęszczonej pasty pomidorowej, często z dodatkiem warzyw, ziół, oliwy z oliwek. Wybór jest ogromny, ale najlepszym są sosy w stylu włoskim do pizzy czy makaronu. Może to być zwykła passata albo aromatyczna mieszanka, ale bez zbędnych dodatków. Z takich przetworów zawarty w pomidorach antyoksydant likopen przyswaja się lepiej, niż z surowego warzywa, dlatego są one zalecanym składnikiem zdrowej diety.

7 z 9
Jogurty mogą mieć długą listę składników, szczególnie jeśli...
fot. Miki1988/Getty Images

Dobre produkty przetworzone – jogurt

Jogurty mogą mieć długą listę składników, szczególnie jeśli to wersje smakowe. Nawet w tych naturalnych można znaleźć jednak dodatki zagęszczające czy zwiększające ilość białka. Dobry jogurt bezsmakowy to jednak ten grecki albo bałkański. Jest naturalne gęsty i dobrze ukwaszony, dzięki czemu ma właściwości probiotyczne w organizmie. Jeśli jednak nie ma wyboru, można zjeść inne rodzaje, byle miały jak najmniej cukru.

8 z 9
Coraz więcej osób wybiera napoje roślinne zamiast mleka...
fot. fcafotodigital/Getty Images

Dobre produkty przetworzone – napoje roślinne

Coraz więcej osób wybiera napoje roślinne zamiast mleka krowiego ze względu na nietolerancję glukozy, alergię na białka czy dietę wegańską. Do wyboru są różne zamienniki, ale nie wszystkie są równie dobre. Warto unikać mleczek roślinnych z dodatkiem cukru, soli i zagęszczaczy, a szczególnie stabilizatorów wypłukujących z organizmu wapń i magnez (takich, jak kwas fosforowy). Napój o dobrym składzie może być codziennym produktem w diecie.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Co się dzieje z organizmem, gdy regularnie sięgasz po buraki i barszcz czerwony?

Co się dzieje z organizmem, gdy regularnie sięgasz po buraki i barszcz czerwony?

Aktywni i sprawni po 60-tce. Wiek nie ma znaczenia. Ty też możesz tak żyć!

Aktywni i sprawni po 60-tce. Wiek nie ma znaczenia. Ty też możesz tak żyć!

Polskie gwiazdy o swojej cukrzycy. Kiedy odkryli chorobę?

Polskie gwiazdy o swojej cukrzycy. Kiedy odkryli chorobę?

Zobacz również

Jak się rozgrzać zimą? Dorzuć te przyprawy, a od razu będzie ci cieplej

Jak się rozgrzać zimą? Dorzuć te przyprawy, a od razu będzie ci cieplej

Polskie gwiazdy o swojej cukrzycy. Kiedy odkryli chorobę?

Polskie gwiazdy o swojej cukrzycy. Kiedy odkryli chorobę?