
Czosnek
Warzywo to jest źródłem aliksyny oraz wanadylu, które według Japońskich badaczy znacząco wpływają na przemiany glukozy i mogą regulować jej stężenie we krwi. Czosnek obniża zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi, reguluje ciśnienie tętnicze krwi oraz działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, a także antyseptycznie. Dodatkowo spożywanie 1 ząbka czosnku dziennie może poprawiać wrażliwość komórek na działanie insuliny.

Migdały
Orzechy, a w szczególności migdały są źródłem antyoksydantów, czyli substancji chroniącym komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych. Zawarta w orzechach witamina E wykazuje silne właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu zmniejsza reakcje zapalne w organizmie oraz ogranicza wydzielanie cytokinin prozapalnych.
Naukowcy z amerykańskiego Loma Linda University zaobserwowali, że 20 proc. energetyczności diety pochodzącej z migdałów może znacząco poprawić wrażliwość komórek na działanie insuliny oraz zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.

Awokado
Ten owoc należy do kalorycznych i wysokotłuszczowych produktów, jednak znaczną jego część stanowią niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które wspierają układ immunologiczny oraz poprawiają metabolizm. Zaobserwowano, że włączenie awokado do jadłospisu może zwiększyć wrażliwość komórek na działanie insuliny oraz obniżyć stężenie cukru we krwi.

Morwa biała
Preparaty z morwą białą stosuje się głównie w postaci naparów, tabletek oraz proszków do sporządzania napoju. Zaobserwowano, że przyjmowanie ok. 4 g wyciągu z morwy białej może znacząco obniżyć stężenie cukru we krwi i uwrażliwić komórki na działanie insuliny. Producenci podkreślają jednak, że roślina może być stosowana jako uzupełnienie diety z niskim indeksem glikemicznym, w przeciwnym razie może nie wykazywać właściwości leczniczych.