5 z 11
Warzywo to jest źródłem aliksyny oraz wanadylu, które według...
fot. photosimysia/gettyimages

Czosnek

Warzywo to jest źródłem aliksyny oraz wanadylu, które według Japońskich badaczy znacząco wpływają na przemiany glukozy i mogą regulować jej stężenie we krwi. Czosnek obniża zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi, reguluje ciśnienie tętnicze krwi oraz działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, a także antyseptycznie. Dodatkowo spożywanie 1 ząbka czosnku dziennie może poprawiać wrażliwość komórek na działanie insuliny.


6 z 11
Orzechy, a w szczególności migdały są źródłem...
fot. Elenathewise/gettyimages

Migdały

Orzechy, a w szczególności migdały są źródłem antyoksydantów, czyli substancji chroniącym komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych. Zawarta w orzechach witamina E wykazuje silne właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu zmniejsza reakcje zapalne w organizmie oraz ogranicza wydzielanie cytokinin prozapalnych.

Naukowcy z amerykańskiego Loma Linda University zaobserwowali, że 20 proc. energetyczności diety pochodzącej z migdałów może znacząco poprawić wrażliwość komórek na działanie insuliny oraz zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.

7 z 11
Ten owoc należy do kalorycznych i wysokotłuszczowych...
fot. locknloadlabrador/gettyimages

Awokado

Ten owoc należy do kalorycznych i wysokotłuszczowych produktów, jednak znaczną jego część stanowią niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które wspierają układ immunologiczny oraz poprawiają metabolizm. Zaobserwowano, że włączenie awokado do jadłospisu może zwiększyć wrażliwość komórek na działanie insuliny oraz obniżyć stężenie cukru we krwi.

8 z 11
Preparaty z morwą białą stosuje się głównie w postaci...
fot. Oksana_S/gettyimages

Morwa biała

Preparaty z morwą białą stosuje się głównie w postaci naparów, tabletek oraz proszków do sporządzania napoju. Zaobserwowano, że przyjmowanie ok. 4 g wyciągu z morwy białej może znacząco obniżyć stężenie cukru we krwi i uwrażliwić komórki na działanie insuliny. Producenci podkreślają jednak, że roślina może być stosowana jako uzupełnienie diety z niskim indeksem glikemicznym, w przeciwnym razie może nie wykazywać właściwości leczniczych.

Pozostały jeszcze 3 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Zobacz również

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

W Wigilię można jeść zdrowo! Wybieraj potrawy z tymi produktami

W Wigilię można jeść zdrowo! Wybieraj potrawy z tymi produktami