5 z 14
Kto ma szczęście czerpać wodę z dobrego ujęcia, zapewne nie...
fot. baloon111/123RF

Filtruj wodę z kranu

Kto ma szczęście czerpać wodę z dobrego ujęcia, zapewne nie zna chemicznego smaku miejskiej kranówki. Po co jednak psuć smak herbaty czy potraw, jeśli wodę można łatwo przefiltrować? Filtr węglowy, w który wyposażone są specjalne dzbanki i butelki, usunie m.in. pozostałości chloru, znane nie tylko z przykrego zapachu, ale również niekorzystnego działania na układ moczowy.

6 z 14
Nie mówimy, by zrezygnować ze słodyczy – bez nich życie nie...
fot. Lolame/pixabay.com

Jedz tylko dobre słodycze

Nie mówimy, by zrezygnować ze słodyczy – bez nich życie nie jest tak słodkie! Warto jednak porzucić przesłodzone przemysłowe wyroby na rzecz łakoci, które są wartościowe. Choć termin „zdrowe słodycze” brzmiał kiedyś jak oksymoron, dziś wystarczy przyjrzeć się ofercie sklepów, by dostrzec bakaliowe praliny, orzechowe batony, galaretki z samych soków czy probiotyczne ciastka. Nie są dietetyczne, ale mają prawdziwy smak – i składniki, dzięki którym wzbogacają dietę w najbardziej cenne związki. Co więcej, można z powodzeniem przygotowywać je w domu.

7 z 14
Gdy współczesne zalecenia żywieniowe zezwalają na takie...
fot. Ella Olsson/unsplash.com

Rób sobie dzień „wege”

Gdy współczesne zalecenia żywieniowe zezwalają na takie porcje mięsa, że nie wystarcza go na cały tydzień, warto najzwyczajniej wyznaczyć sobie wegetariański dzień tygodnia – albo dwa (a nawet więcej!) W ten sposób można zmniejszyć spożycie zawartych w nim szkodliwych związków, a zwiększyć porcje innych, zdecydowanie ważniejszych. Inspiracji dokoła nie brak – potrzeba jeszcze tylko dobrych chęci!

8 z 14
O cukrze wiemy same złe rzeczy, łącznie z tą, że jest nawet...
fot. Peter Hermes Furian/123RF

Zamień cukier na naturalny słodzik

O cukrze wiemy same złe rzeczy, łącznie z tą, że jest nawet w niesłodkich produktach i podstępnie przyspiesza starzenie się organizmu. Co jednak robić, skoro słodziki nie cieszą się dobrą sławą? Ta prawda dotyczy jednak związków syntetycznych, a w ostatnich latach dostępne stały się słodziwa całkiem naturalne. Nie dość, że działają korzystnie na organizm, to jeszcze smakują i wyglądają niemal jak sacharoza. Jeżeli cukier brzozowy o nazwie ksylitol okaże się zbytnio pobudzać do pracy jelita, egzamin z pewnością zda erytrytol.

Pozostało jeszcze 5 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Zdrowy ferment, czyli tanie fermentowane jedzenie. Dzięki niemu schudniesz

Zdrowy ferment, czyli tanie fermentowane jedzenie. Dzięki niemu schudniesz

Masz ciągle ochotę na słone? Uważaj – to może być uzależnienie lub objaw choroby

Masz ciągle ochotę na słone? Uważaj – to może być uzależnienie lub objaw choroby

Wiosna, nowe buty i... ból? Zobacz, jak szybko wyleczyć otarcia na stopach

Wiosna, nowe buty i... ból? Zobacz, jak szybko wyleczyć otarcia na stopach

Zobacz również

Jak zwiększyć wchłanianie witaminy D? Przyjmuj ją w ten sposób, aby poczuć efekty

Jak zwiększyć wchłanianie witaminy D? Przyjmuj ją w ten sposób, aby poczuć efekty

Uważaj na te herbaty! 3 produkty znikają ze sklepów, bo można się nimi zatruć

Uważaj na te herbaty! 3 produkty znikają ze sklepów, bo można się nimi zatruć