
Gurmar
Liście tej rośliny bardzo często nazywane są „pogromcą cukrzycy”, ponieważ w widoczny sposób zmniejszają stężenie cukru we krwi oraz zwiększają wrażliwość komórek i tkanek na działanie insuliny. Z tego względu regularne picie naparu z gurmaru może zmniejszyć ryzyko rozwoju insulinooporności, stanu przedcukrzycowego oraz cukrzycy. Tego napoju nie powinny spożywać kobiety ciężarne i karmiące piersią. Napar przygotowuje się przez zalanie wrzątkiem pół łyżeczki świeżych lub suszonych liści. Napój należy parzyć ok. 7-10 minut, a następnie przecedzić i wypić. Tak przygotowany napar można pić 3 razy dziennie.

Wysokie stężenie cukru we krwi może wystąpić w każdym wieku!
Na zaburzenia poziomu cukru we krwi wpływa wiele czynników, w tym sposób odżywiania i siedzący tryb życia.

Jak często badać poziom cukru?
Osoby chore na cukrzycę, insulinooporność lub mające stan przedcukrzycowy powinny codziennie badać poziom cukru we krwi.

Wraz z wiekiem wzrasta ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2
Wraz z wiekiem zwiększa się ryzyko zaburzeń glukozy i rozwoju stanu przedcukrzycowego, insulinooporności i cukrzycy typu 2.

















