5 z 7
Przywrotnik pospolity to niedoceniana roślina, która wspiera...
fot. Hans/pixabay

Ziele przywrotnika pospolitego

Przywrotnik pospolity to niedoceniana roślina, która wspiera układ pokarmowy, pomaga przy wzdęciach, zgadze, a także zmniejsza uciążliwość biegunek. Warto również wspomnieć, że regularne picie naparów pomaga leczyć chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy. Ziele przywrotnika przyspiesza zwrotne wchłanianie wody, a dzięki temu zmniejsza ilość wypróżnień. Dodatkowo garbniki działają ściągająco na naczynia krwionośne, co skraca czas trwania biegunki.

Jak przygotować napar? Łyżkę suszonego ziela (10 g) zalać 300 ml wrzącej wody i parzyć pod przykryciem przez 10-15 minut. Po tym czasie napar przecedzić. W przypadku zatrucia pokarmowego przebiegającego z biegunką zaleca się spożywać 3 szklanki herbatki dziennie. Napar z przywrotnika uznawany jest za bezpieczny w ciąży, jednak przed spożyciem warto skonsultować się z lekarzem prowadzącym.

6 z 7
Napary z koniczyny wykazują działanie moczopędne, dlatego...
fot. Arcaion/pixabay

Koniczyna polna i czerwona

Napary z koniczyny wykazują działanie moczopędne, dlatego często stosowane są w przypadku nadciśnienia tętniczego krwi. Herbatki z tej rośliny sprawdzą się również jako łagodny środek przeciw biegunkom. Koniczyna stanowi również źródło antyoksydantów, które wspierają układ odpornościowy i pomagają usuwać toksyny z organizmu.

Jak przygotować napar? 3 łyżki suszonego ziela koniczyny zalać 600 ml wrzącej wody i parzyć pod przykryciem przez 15 minut. Po tym czasie całość przecedzić i pić małymi porcjami (100 ml) co 30 minut. Warto pamiętać, że herbatki z koniczyny nie powinno podawać się kobietom ciężarnym i karmiącym oraz dzieciom poniżej 7. roku życia.

7 z 7
Ziele rdestu ptasiego to tradycyjny środek wspierający układ...
fot. fot. Katarzyna Laszczak

Rdest ptasi

Ziele rdestu ptasiego to tradycyjny środek wspierający układ pokarmowy. Picie naparów z tej rośliny pomaga w przypadku wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, hemoroidów i biegunek, których przyczyną jest zakażenie bakteryjne lub wirusowe.

Jak przygotować napar? Wystarczy łyżkę suszu zalać 300 ml wrzącej wody i parzyć 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie herbatkę przecedzić i wypić. Nie zaleca się więcej niż 2 porcje naparu dziennie. Warto pamiętać, że kobiety ciężarne i karmiące nie powinny stosować tego naparu, ponieważ może on wywołać poronienie, przedwczesny poród lub zaburzyć rozwój dziecka.

Zobacz również

Chcesz oszczędzić sporo kalorii w Święta? Odchudź tradycyjne dania

Chcesz oszczędzić sporo kalorii w Święta? Odchudź tradycyjne dania

W Wigilię można jeść zdrowo! Wybieraj potrawy z tymi produktami

W Wigilię można jeść zdrowo! Wybieraj potrawy z tymi produktami

Polecamy

Dna moczanowa a świąteczne potrawy. Zobacz, czego powinni unikać chorzy na podagrę

Dna moczanowa a świąteczne potrawy. Zobacz, czego powinni unikać chorzy na podagrę

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Pyszne dania świąteczne dla wegan. Spróbujesz?

Pyszne dania świąteczne dla wegan. Spróbujesz?