
Pieczony ziemniak z twarożkiem
Ciekawym pomysłem na ziemniaka jest podanie go z ziołowym twarożkiem. Upieczonego lub ugotowanego w mundurku kartofla należy naciąć w połowie na głębokość ok. 2/3 długości, a w powstałe miejsce umieścić wymieszany w oddzielnej miseczce chudy twaróg z jogurtem doprawiony szczypiorkiem, czosnkiem niedźwiedzim, solą i pierzem.

Lekka sałatka ziemniaczana
Lekką i pełnowartościową sałatkę ziemniaczaną na lunch lub do obiadu można przygotować z ugotowanych, lub upieczonych ziemniaków w mundurkach (ziemniaka należy zawinąć w folię aluminiową i piecz ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym na 180 st. C). Do pokrojonych wystarczy dodać piórka czerwonej cebuli, kostki sera feta, odrobinę oliwy, zieloną natkę z pietruszki i ulubione przyprawy.

Zupa krem lub wielowarzywa
Ziemniaki świetnie sprawdzają się do zagęszczenia zup typu krem, a także jako składnik tradycyjnych zup jarzynowych. Można przygotować je na mięsie lub wyłącznie na wywarze warzywnym, smak nadając za pomocą ziela angielskiego, listka laurowego, bazylii, pieprzu i majeranku.

Zdrowe frytki
Frytki w wersji fit to pieczone ziemniaczane słupki obtoczone wcześniej w przyprawach i lekko polane oliwą z oliwek (wystarczy łyżka na porcję 300 g ziemniaków). Ciekawy smak nada im słodka wędzona papryka, bazylia, tymianek i granulowany czosnek. Pikantność zapewni pieprz lub ostra papryka.

















