5 z 12
SARDYNKI...
fot. DanaTentis/ pixabay.com

SARDYNKI
Puszkowane sardynki oraz szprotki zawierają całe ości i kręgosłup, a dzięki temu są bogatym źródłem wapnia. Jest go też więcej w puszkowanym łososiu. Lepiej niż ryby w oleju warto wybierać te w oliwie z oliwek (albo używać jej do przygotowania dań) – zawarte w niej związki również pomagają w zachowaniu mocnych kości i zębów. Spożywanie jej wiąże się z wyższym poziomem we krwi osteokalcyny – białka regulującego mineralizację twardych tkanek organizmu.

6 z 12
NERKOWCE...
fot. tookapic/ pixabay.com

NERKOWCE
Pestki owoców nerkowca pod względem botanicznym nie należą do orzechów, ale mają podobny skład i właściwości zdrowotne. Oprócz nienasyconych kwasów tłuszczowych zapewniają pierwiastki cenne dla zdrowia zębów i kości, takie jak wapń i magnez. Warto jeść je wymiennie z innymi bogatymi orzechami i nasionami bogatymi w magnez, który jest w diecie bardziej deficytowy od wapnia. Polecane są zwłaszcza pestki dyni i słonecznika oraz migdały.

7 z 12
CUKIER BRZOZOWY – KSYLITOL...
fot. 123RF

CUKIER BRZOZOWY – KSYLITOL
Cukier zawarty w naturalnym soku z brzozy jest to naturalny słodzik, który jest normalnie przetwarzany w organizmie. Ma podobną słodycz i o 40 proc. mniej kalorii od cukru stołowego, ale w przeciwieństwie do niego nie sprzyja próchnicy, tylko pomaga hamować jej rozwój. Działa odkwaszająco, wspomaga remineralizację szkliwa i bakterie powodujące przykry zapach z ust i układu trawienia. Jedyną jego wadą jest efekt gazotwórczy i przeczyszczający (tak jak np. w przypadku gum do żucia) przy spożyciu większych ilości – kilka łyżeczek dziennie zwykle jest jednak dobrze tolerowane.

8 z 12
NATKA PIETRUSZKI...
fot. guvo59/ pixabay.com

NATKA PIETRUSZKI
Zielone listki ziół są bogate w rozmaite związki mineralne i witaminę C, która pomaga ograniczać stan zapalny. Dzięki wysokiej zawartości chlorofilu wspomaga świeży oddech, ułatwia usuwanie toksyn i zabezpiecza powierzchnię szkliwa. Można dodawać ją do potraw (przed ich podaniem), dodawać do koktajli owocowo-warzywnych lub pogryzać gałązki między posiłkami.

Pozostały jeszcze 3 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

7 najlepszych produktów na zdrowe śniadanie. Dzięki nim zadbasz o dobrą formę

7 najlepszych produktów na zdrowe śniadanie. Dzięki nim zadbasz o dobrą formę

Zdrowy ferment, czyli tanie fermentowane jedzenie. Dzięki niemu schudniesz

Zdrowy ferment, czyli tanie fermentowane jedzenie. Dzięki niemu schudniesz

Wiosna, nowe buty i... ból? Zobacz, jak szybko wyleczyć otarcia na stopach

Wiosna, nowe buty i... ból? Zobacz, jak szybko wyleczyć otarcia na stopach

Zobacz również

Jak zwiększyć wchłanianie witaminy D? Przyjmuj ją w ten sposób, aby poczuć efekty

Jak zwiększyć wchłanianie witaminy D? Przyjmuj ją w ten sposób, aby poczuć efekty

Cichy zawał możesz pomylić ze zgagą lub zmęczeniem. Poznaj jego objawy

Cichy zawał możesz pomylić ze zgagą lub zmęczeniem. Poznaj jego objawy