
SARDYNKI
Puszkowane sardynki oraz szprotki zawierają całe ości i kręgosłup, a dzięki temu są bogatym źródłem wapnia. Jest go też więcej w puszkowanym łososiu. Lepiej niż ryby w oleju warto wybierać te w oliwie z oliwek (albo używać jej do przygotowania dań) – zawarte w niej związki również pomagają w zachowaniu mocnych kości i zębów. Spożywanie jej wiąże się z wyższym poziomem we krwi osteokalcyny – białka regulującego mineralizację twardych tkanek organizmu.

NERKOWCE
Pestki owoców nerkowca pod względem botanicznym nie należą do orzechów, ale mają podobny skład i właściwości zdrowotne. Oprócz nienasyconych kwasów tłuszczowych zapewniają pierwiastki cenne dla zdrowia zębów i kości, takie jak wapń i magnez. Warto jeść je wymiennie z innymi bogatymi orzechami i nasionami bogatymi w magnez, który jest w diecie bardziej deficytowy od wapnia. Polecane są zwłaszcza pestki dyni i słonecznika oraz migdały.

CUKIER BRZOZOWY – KSYLITOL
Cukier zawarty w naturalnym soku z brzozy jest to naturalny słodzik, który jest normalnie przetwarzany w organizmie. Ma podobną słodycz i o 40 proc. mniej kalorii od cukru stołowego, ale w przeciwieństwie do niego nie sprzyja próchnicy, tylko pomaga hamować jej rozwój. Działa odkwaszająco, wspomaga remineralizację szkliwa i bakterie powodujące przykry zapach z ust i układu trawienia. Jedyną jego wadą jest efekt gazotwórczy i przeczyszczający (tak jak np. w przypadku gum do żucia) przy spożyciu większych ilości – kilka łyżeczek dziennie zwykle jest jednak dobrze tolerowane.

NATKA PIETRUSZKI
Zielone listki ziół są bogate w rozmaite związki mineralne i witaminę C, która pomaga ograniczać stan zapalny. Dzięki wysokiej zawartości chlorofilu wspomaga świeży oddech, ułatwia usuwanie toksyn i zabezpiecza powierzchnię szkliwa. Można dodawać ją do potraw (przed ich podaniem), dodawać do koktajli owocowo-warzywnych lub pogryzać gałązki między posiłkami.