
Jaka dieta wspomaga stan zębów i jamy ustnej? Na pewno naturalna i taka, w której nie ma dużo cukru. Istnieją jednak produkty, które mogą szczególnie wspomóc piękny uśmiech. Warto sięgać po nie co dzień!

RODZYNKI
Chociaż suszone winogrona są słodkie, to jedna z niewielu zawierających cukry przekąsek, która hamuje rozwój szkodliwych bakterii w jamie ustnej. Dodatkowo rodzynki zapewniają bogactwo związków mineralnych, również tych niezbędnych dla zachowania mocnych zębów. Obfitują szczególnie w potas – zasadotwórczy pierwiastek, który pomaga neutralizować związki kwasowe.

SZPINAK
Dzięki zawartości barwników chlorofilowych zielone listki tego warzywa (oraz innych w tym kolorze) pomagają zwalczać bakterie, działają odświeżająco na oddech i neutralizują nadmiar kwasów. Szpinak pomaga ograniczyć demineralizuję szkliwa, pokrywa zęby ochronnym filmem, który chroni przed przebarwieniami, zwalcza przyczyny powstawania nieprzyjemnego zapachu z ust i żołądka.

SEZAM
Sezam jest jednym z najbogatszych źródeł wapnia – głównego składnika budulcowego zębów. Dieta bogata w ten składnik mineralny pomaga ograniczyć osłabianie struktury zębów i kości, które ma miejsce w przypadku stosowania diety w stylu zachodnim – ma ona działanie kwasotwórcze, przez co do utrzymania prawidłowego pH w ustroju organizm musi czerpać go właśnie ze zgromadzonych rezerw. Poniważ sezam jest drobny i ma dość grube skórki, najwięcej wapnia przyswajamy po jego zmieleniu, gdy jest w postaci pasty tahini.