
Tzatziki na grilla
Składniki:
– 1-2 ogórki,
– 2 łyżki białego octu winnego,
– 1 ząbek czosnku,
– 1 łyżka oliwy extra vergine,
– 350 g jogurtu greckiego,
– sól i świeżo zmielony czarny pieprz,
– 1 łyżka posiekanego koperku.
Przygotowanie:
Umyć, obrać i zetrzeć ogórki na tarce o dużych oczkach. Posolić i wymieszać z 1 łyżką octu winnego. Pozostawić na około 15 minut. Po tym czasie odcisnąć na sitku lub w gazie z nadmiaru soku.
Obrać czosnek, przecisnąć przez praskę i wymieszać z oliwą. Do oliwy z czosnkiem dodać jogurt, pozostałą łyżkę octu i ogórek. Doprawić solą i pieprzem oraz drobno posiekanym koperkiem.

Sałatka grillowa ze szparagami i truskawkami
Składniki:
– 500 g zielonych szparagów,
– 250 g truskawek,
– sałata (dowolna np. masłowa, rzymska, rukola),
– 100 g sera feta (lub sera koziego),
– sok z 1/2 cytryny,
– 2 łyżki oliwy z oliwek,
– 2 łyżki płatków migdałowych,
– sól morska, czarny pieprz.
Przygotowanie:
Warzywa i truskawki umyć i osuszyć. Sałatę porwać na kawałki. Szparagi umyć i odciąć końcówki. Gotować w osolonej wodzie ok. 10 minut. Truskawki pokroić na ćwiartki. Orzechy posiekać. Do miski włożyć sałatę, szparagi, truskawki oraz dodać pokruszony ser feta lub ser kozi.
Skropić sokiem z cytryny i oliwą, doprawić grubo mielonym czarnym pieprzem i odrobiną soli (należy wziąć pod uwagę, że ser feta jest słony). Posypać prażonymi płatkami migdałów.

Sałatka z brokułami
Składniki:
– 1 brokuł,
– 2 pomidory,
– pęczek rzodkiewek,
– 1 czerwona cebula,
– 1 opakowanie sera typu feta,
– słonecznik łuskany do posypania,
– 2 łyżki majonezu (można pominąć),
– 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
– 2 ząbki czosnku,
– sól i pieprz.
Przygotowanie:
Brokuł podzielić na różyczki i gotować przez 6 minut w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzić. W miseczce wymieszać składniki sosu: majonez, jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz po szczypcie soli i pieprzu. Pomidory, cebulę i rzodkiewki pokroić na kawałki. W misce ułożyć połowę warzyw: brokuły, pomidory, rzodkiewki, cebulę.
Zalać połową sosu. Ser feta pokroić w kostkę. Połowę sera wyłożyć na sałatkę. Następnie wyłożyć drugą część warzyw i zalać resztą sosu. Na sałatkę wyłożyć drugą część sera i całość posypać łuskanym słonecznikiem.

Te sałatki pasują do karkówki, kiełbasy, szaszłyków czy ryb z grilla.
Dodatek warzyw sprawi, że dania z grilla będą łatwiej trawione i zjesz ich mniej.