2 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki...
fot. Iwona Zasuwa

Zrób pyszne owocowe przetwory bez cukru. Zachowasz smak lata i zyskasz zdrową przekąskę. Wypróbuj proste przepisy z sezonowych owoców

Śliwki z cynamonem i goździkami

Składniki
▪ 2 kg bardzo dojrzałych śliwek węgierek,
▪ 6 suszonych goździków,
▪ 1 płaska łyżka mielonego cynamonu,
▪ 3 grube plastry świeżego imbiru.

Przygotowanie
1. Umyj śliwki i usuń z nich pestki.
2. Włóż śliwki wraz z dodatkami do garnka i gotuj, nieustannie mieszając (aby skrócić czas gotowania, usuwaj z garnka sok lub gotuj owoce w sosie własnym do 3 dni, przez pół godziny lub godzinę dziennie).
3. Gorącą masę przełóż do wysterylizowanych słoików, zakręć nakrętkami przetartymi spirytusem i pasteryzuj w piekarniku w temperaturze 125 stopni Celsjusza przez 20-30 minut, w zależności od wielkości słoików.

Zobacz również

Mieszkańcy gminy Malbork pytają, dlaczego wzrosła cena biletu autobusowego

NOWE
Mieszkańcy gminy Malbork pytają, dlaczego wzrosła cena biletu autobusowego

W Żaganiu kończy się opóźniona o 2 lata budowa przedszkola. Koszty wzrosły o 3 mln zł

NOWE
W Żaganiu kończy się opóźniona o 2 lata budowa przedszkola. Koszty wzrosły o 3 mln zł

Polecamy

Zmęczone oczy? Te ćwiczenia przyniosą ulgę i poprawią wzrok

Zmęczone oczy? Te ćwiczenia przyniosą ulgę i poprawią wzrok

Ostrzeżenie GIS z 26.03: BURGER WOŁOWY, 2x110g, marki RZEŹNIK

Ostrzeżenie GIS z 26.03: BURGER WOŁOWY, 2x110g, marki RZEŹNIK

Pestycydy w owocach w znanym dyskoncie. Jest się czego obawiać? Mamy komentarz firmy

Pestycydy w owocach w znanym dyskoncie. Jest się czego obawiać? Mamy komentarz firmy