2 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Składniki...
fot. Iwona Zasuwa

Śliwki z cynamonem i goździkami

Składniki
▪ 2 kg bardzo dojrzałych śliwek węgierek,
▪ 6 suszonych goździków,
▪ 1 płaska łyżka mielonego cynamonu,
▪ 3 grube plastry świeżego imbiru.

Przygotowanie
1. Umyj śliwki i usuń z nich pestki.
2. Włóż śliwki wraz z dodatkami do garnka i gotuj, nieustannie mieszając (aby skrócić czas gotowania, usuwaj z garnka sok lub gotuj owoce w sosie własnym do 3 dni, przez pół godziny lub godzinę dziennie).
3. Gorącą masę przełóż do wysterylizowanych słoików, zakręć nakrętkami przetartymi spirytusem i pasteryzuj w piekarniku w temperaturze 125 stopni Celsjusza przez 20-30 minut, w zależności od wielkości słoików.

Zobacz również

Aktorki, piosenkarki i politycy, u których zdiagnozowano zespół jelita drażliwego

Aktorki, piosenkarki i politycy, u których zdiagnozowano zespół jelita drażliwego

Poznańscy lekarze uratowali 14-latkę z Białegostoku. Jako jedyni operują w ten sposób

Poznańscy lekarze uratowali 14-latkę z Białegostoku. Jako jedyni operują w ten sposób

Polecamy

Ten pasożyt żyje w skórze. Powoduje krosty na twarzy i alergię. Jak się go pozbyć?

Ten pasożyt żyje w skórze. Powoduje krosty na twarzy i alergię. Jak się go pozbyć?

Stomicy w Polsce mają problemy z wymianą woreczka stomijnego w przestrzeni publicznej

Stomicy w Polsce mają problemy z wymianą woreczka stomijnego w przestrzeni publicznej

Rząd wdraża darmowe szczepienia przeciwko groźnemu wirusowi. Kogo dotyczą?

Rząd wdraża darmowe szczepienia przeciwko groźnemu wirusowi. Kogo dotyczą?

Dodaj ogłoszenie