
Sałatka owocowa pełna witamin
By przygotować witaminową bombę, czyli smaczną sałatkę owocową, wystarczy pokroić jabłko, połowę banana, kawałek pomarańczy i wymieszać owoce w miseczce. Na koniec można dorzucić garść borówek pełnych antyoksydantów.
By podkręcić smak, wystarczy posypać sałatkę aromatycznym korzennym cynamonem, kardamonem lub ostrym imbirem, albo dodać wszystkie wymienione przyprawy. Zwieńczeniem kolorowego i odżywczego dzieła będą rozrzucone na wierzchu świeże listki orzeźwiającej mięty, albo bazylii.
Porcja sałatki to spora dawka witaminy C i potasu oraz wody, niezbędnej do nawodnienia organizmu.

Naleśniki bananowe z mąki raowej
Wykonanie razowych pankejków dla jednej osoby zajmie nie więcej niż 15 minut. To czas idealny na krótką przerwę od zadań przy komputerze. Na jedną porcję potrzeba jajko, 50 g pełnoziarnistej mąki pszennej, pół łyżeczki sody oczyszczonej, małego dojrzałego banana i 50 ml jogurtu lub mleka.
Składniki należy dokładnie wymieszać w miseczce, by utworzyły gęstą, kremową masę. Następnie wystarczy usmażyć placuszki na lekko natłuszczonej i mocno rozgrzanej patelni po ok. 2 minuty z każdej strony. Przyda się pokrywka, aby przyspieszyć cały proces.
Odżywcze placuszki to sycąca przekąska idealna również na drugie śniadanie.

Lekki deser jogurtowo-owocowy
Efektowny, ale wbrew pozorom lekki deser owocowo-jogurtowy, to kwestia zaledwie 5 minut. W wysokiej szklance trzeba wymieszać naturalny jogurt z bezcukrowymi płatkami typu granola.
Jako dodatek sprawdzą się owoce jagodowe, takie jak truskawki, jeżyny czy maliny. Mogą być to owoce mrożone, wyjęte wcześniej z zamrażarki, aby odtajały.
Szklanka deseru owocowo-jogurtowego zapewni mnóstwo złożonych węglowodanów pod warunkiem wykorzystania granoli o niskiej zawartości dodanego cukru.

Sycące muffinki jajeczne
Sycące wegańskie muffinki to znakomita przekąska na większy głód. Na sześć sztuk potrzeba 6 jajek, pęczek szczypiorku, czerwoną paprykę oraz przyprawy. Znakomicie pasuje świeżo zmielony czarny pieprz, mieszanka ziół prowansalskich oraz sól.
Pokrojoną w kostkę paprykę i posiekany szczypiorek trzeba wymieszać z jajami i przyprawami. Gotową masę wystarczy rozlać do sylikonowych foremek i wstawić muffiny do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 20-25 minut.