5 z 8
Składniki:...
fot. serezniy/123rf.com

Roladki z cukinii

Składniki:
– 1 nieduża cukinia,
– 5-6 suszonych pomidorów,
– 135 g serka feta,
– oliwa z oliwek.

Przygotowanie:
Cukinię umyj, osusz i pokrój w cienkie plastry za pomocą obieraczki do warzyw lub ostrego noża. posmaruj z obu stron niewielką ilością oliwy. Podsmaż lekko na rozgrzanej patelni grillowej smażymy z obu stron. Zdejmij z patelni i osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Równie dobrze ten krok możesz pominąć i przygotować zawijasy z surowej cukinii.

Serek feta pokrój w grubą kostkę na szerokość plastrów cukinii. Ułóż po porcji na każdym plastrze i zwiń w rulony. Suszone pomidory zalej gorącą wodą i odstawi do namoczenia na około 15 minut. Po tym czasie odsącz je i przekrój na pół. Każdy z nich połóż na roladce z cukinii i przymocuj wykałaczką. Jeśli wolisz, możesz je również zawinąć w paski cukinii razem z serkiem feta.

6 z 8
Składniki:...
fot. rez_art/123rf.com

Zdrowa i szybka sałatka z mozzarellą, awokado i orzechami nerkowca

Składniki:
– paczka mieszanki sałat,
– 20 pomidorków koktajlowych,
– 1 awokado,
– 1 średnia czerwona cebula,
– 150-200 g mozzarelli,
– garść prażonych orzechów nerkowca.
sos:
– 2 łyżki octu winnego,
– 2 łyżki oliwy,
– 3 łyżki wody,
– 2 płaskie łyżki miodu,
– szczypta soli i pieprzu,
– opcjonalnie 1 ząbek czosnku.

Przygotowanie:
Sałatę wyłóż na talerz lub do miski, pomidorki pokrój na połówki i rozłóż na sałacie. Mozzarellę i cebulę pokrój w plastry, orzechy piniowe posiekaj, awokado pokrój w półplastry. Wszystko ułóż na sałacie. Składniki na sos wymieszaj w oddzielnej miseczce. Opcjonalnie dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Polej nim sałatkę bezpośrednio przed podaniem.

7 z 8
Składniki na 6-8 muffinek:...
fot. katerinavulcova/pixabay.com

Muffinki brownie z kaszy jaglanej

Składniki na 6-8 muffinek:
– 1/2 szkl. kaszy jaglanej,
– 1/2 szkl. cukru brązowego,
– 100 g masła lub oleju kokosowego,
– 1/2 szkl. jogurtu naturalnego,
– 2 jajka,
– 4 łyżki kakao,
– 1 opakowanie cukru waniliowego,
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
– garść płatków migdałowych.

Przygotowanie:
Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu i odlaniu wody odstaw pod przykryciem do napęcznienia. Piekarnik nastawiam na 180 stopni. Masło lub olej kokosowy rozpuść w garnku na małym ogniu i lekko przestudź. Wszystkie składniki oprócz płatków migdałowych zmiksuj na gładką masę.

Masą napełnij foremki do muffinek do ¾ ich wysokości. Wierzch babeczek posyp płatkami migdałów. Muffinki piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez około 35 minut, do suchego patyczka.

8 z 8
To ekspresowe danie zrobisz z owoców, które zwykle masz w...
fot. TheAskewBox/pixabay.com

Owocowe szaszłyki

To ekspresowe danie zrobisz z owoców, które zwykle masz w kuchni. Możesz więc wykorzystać: jabłka, banany, kiwi, maliny, mandarynki, pomarańcze, mango, truskawki, ananas, borówki, winogrona i jakie tylko owoce chcesz.

Przygotowanie:
Wystarczy umyć i przygotować owoce, czyli te które tego wymagają obrać lub pokroić, a inne wykorzystać w całości. Owoce nabijaj na długi patyczek do szaszłyków na zmianę, aby tworzyły kolorowe danie. Gotowe szaszłyki poukładaj na talerzyku. Możesz je również wbić w przekrojonego na pół melona, arbuza lub ananasa. Dzięki temu danie będzie wyglądało jeszcze bardziej kolorowo i egzotycznie oraz zachęcająco również dla dzieci.

Polecamy

Lista zakazanych potraw wigilijnych dla dzieci. Tych dań nigdy im nie podawaj

Lista zakazanych potraw wigilijnych dla dzieci. Tych dań nigdy im nie podawaj

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

W Wigilię można jeść zdrowo! Wybieraj potrawy z tymi produktami

W Wigilię można jeść zdrowo! Wybieraj potrawy z tymi produktami

Zobacz również

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

W Wigilię można jeść zdrowo! Wybieraj potrawy z tymi produktami

W Wigilię można jeść zdrowo! Wybieraj potrawy z tymi produktami