1 z 9
Przewijaj galerię w dół
Zastanawiasz się jakie przekąski na imprezę karnawałową...
fot. lizardfilms/123rf.com

Zastanawiasz się jakie przekąski na imprezę karnawałową przygotować? Sprawdź w galerii przepisy na szybkie i łatwe dania na słodko i słono.

2 z 9
To najprostsza i zarazem najzdrowsza przekąska, bo zawiera...
fot. tbralnina/123rf.com

Surowe warzywa pokrojone w słupki

To najprostsza i zarazem najzdrowsza przekąska, bo zawiera tylko świeże warzywa. Wystarczy więc pokroić w słupki np. marchewkę, ogórka, paprykę, kalarepkę i ułożyć na półmisku lub powkładać do niewielkich szklaneczek. W miseczce można także ułożyć rzodkiewki i pomidorki koktajlowe. Warzywa będą się pięknie prezentować na stole, a ich smak podkreśli jeszcze bardziej podany do nich domowej roboty dip lub hummus.

3 z 9
Składniki:...
fot. Andrea/pixabay.com

Domowy hummus

Składniki:
– 1 szkl. (200 g) ziaren ciecierzycy lub 2 puszki (po 400 g) ugotowanej ciecierzycy,
– 4 łyżki pasty tahini (ok. 60 g),
– 4 łyżki soku z cytryny,
– 3-4 ząbki czosnku,
– 1 szkl. zimnej wody,
– 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu),
– 1 łyżeczka soli.

Przygotowanie:
Jeśli używasz ciecierzycy suchej namocz ją najpierw w wodzie i trzymaj w niej przez ok. 12 godzin. Następnie odsącz, opłucz i umieść w garnku. Zalej ok. 500 ml wody i gotuj na małym ogniu 1-1,5 godziny aż zmięknie. Odsącz i poczekaj aż przestygnie. Ciecierzycę z puszki wystarczy odsączy i przepłukać pod bieżącą wodą.

Ciecierzycę, tahini, sok z cytryny, czosnek, kumin i sól zmiksuj. Do masy stopniowo dodawaj zimną wodę (schłodź ją najpierw w lodówce) i miksuj. Jeśli wolisz gęstszą pastę nie dodawaj całej wody, obserwuj jej konsystencję. Gotowy hummus można przechowywać w lodówce przez tydzień. Do podania możesz go posypać natką pietruszki lub kolendrą.

4 z 9
Spring Rolls to rodzaj sajgonek, ale w zdrowszej i lżejszej...
fot. magone/123rf.com

Spring rolls

Spring Rolls to rodzaj sajgonek, ale w zdrowszej i lżejszej wersji. Przygotowuje się je z samych warzyw, bez mięsa i smażenia.

Składniki:
– 6 arkuszy papieru ryżowego,
– 1 marchewka,
– 1 zielony ogórek,
– 1 papryka,
– 1 garść kiełków soi, rzeżuchy lub innych,
– garść szczypiorku.
Sos:
– 2 łyżki wody,
– 2 łyżki sosu sojowego,
– 1 łyżka cukru,
– 1 łyżeczka octu ryżowego,
– 1 pokrojona papryczka chili.

Przygotowanie:
Papier ryżowy zamocz w wodzie, aby był miękki i plastyczny. Marchewkę, paprykę i ogórka pokrój w słupki.
Na środek papieru nałóż pokrojone warzywa, dodaj kiełki i pokrojony szczypior. Ciasno zwiń papier ryżowy, zawijając brzegi i mocno dociskając. Podgrzej wodę i rozpuść w niej cukier, dodaj pozostałe składniki sosu i wymieszaj. Zwinięte spring rollsy podawaj z sosem do maczania. Możesz do tego celu użyć również samego sosu sojowego.

Pozostały jeszcze 4 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Udowadniają, że niepełnosprawność nie jest przeszkodą. Są wielkimi gwiazdami!

GORĄCY TEMAT
Udowadniają, że niepełnosprawność nie jest przeszkodą. Są wielkimi gwiazdami!

Za turnus w tym uzdrowisku zapłacisz mniej, niż myślisz! Zapomnij o Ciechocinku

TYLKO U NAS
Za turnus w tym uzdrowisku zapłacisz mniej, niż myślisz! Zapomnij o Ciechocinku

Znani z HIV i AIDS. Wśród nich są gwiazdy Eurowizji

Znani z HIV i AIDS. Wśród nich są gwiazdy Eurowizji

Zobacz również

Lubisz placki z jabłkami? Przepisy na placki bezglutenowe, bez jajek i mleka

Lubisz placki z jabłkami? Przepisy na placki bezglutenowe, bez jajek i mleka

#lubiesiebie, bo jestem prawdziwa. Gorczyca i Gąsiorowska o samoakceptacji

#lubiesiebie, bo jestem prawdziwa. Gorczyca i Gąsiorowska o samoakceptacji