1 z 8
Przewijaj galerię w dół
Zastanawiasz się jakie przekąski na imprezę karnawałową...
fot. lizardfilms/123rf.com

Zastanawiasz się jakie przekąski na imprezę karnawałową przygotować? Sprawdź w galerii przepisy na szybkie i łatwe dania na słodko i słono.

2 z 8
To najprostsza i zarazem najzdrowsza przekąska, bo zawiera...
fot. tbralnina/123rf.com

Surowe warzywa pokrojone w słupki

To najprostsza i zarazem najzdrowsza przekąska, bo zawiera tylko świeże warzywa. Wystarczy więc pokroić w słupki np. marchewkę, ogórka, paprykę, kalarepkę i ułożyć na półmisku lub powkładać do niewielkich szklaneczek. W miseczce można także ułożyć rzodkiewki i pomidorki koktajlowe. Warzywa będą się pięknie prezentować na stole, a ich smak podkreśli jeszcze bardziej podany do nich domowej roboty dip lub hummus.

3 z 8
Składniki:...
fot. Andrea/pixabay.com

Domowy hummus

Składniki:
– 1 szkl. (200 g) ziaren ciecierzycy lub 2 puszki (po 400 g) ugotowanej ciecierzycy,
– 4 łyżki pasty tahini (ok. 60 g),
– 4 łyżki soku z cytryny,
– 3-4 ząbki czosnku,
– 1 szkl. zimnej wody,
– 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu),
– 1 łyżeczka soli.

Przygotowanie:
Jeśli używasz ciecierzycy suchej namocz ją najpierw w wodzie i trzymaj w niej przez ok. 12 godzin. Następnie odsącz, opłucz i umieść w garnku. Zalej ok. 500 ml wody i gotuj na małym ogniu 1-1,5 godziny aż zmięknie. Odsącz i poczekaj aż przestygnie. Ciecierzycę z puszki wystarczy odsączy i przepłukać pod bieżącą wodą.

Ciecierzycę, tahini, sok z cytryny, czosnek, kumin i sól zmiksuj. Do masy stopniowo dodawaj zimną wodę (schłodź ją najpierw w lodówce) i miksuj. Jeśli wolisz gęstszą pastę nie dodawaj całej wody, obserwuj jej konsystencję. Gotowy hummus można przechowywać w lodówce przez tydzień. Do podania możesz go posypać natką pietruszki lub kolendrą.

4 z 8
Spring Rolls to rodzaj sajgonek, ale w zdrowszej i lżejszej...
fot. magone/123rf.com

Spring rolls

Spring Rolls to rodzaj sajgonek, ale w zdrowszej i lżejszej wersji. Przygotowuje się je z samych warzyw, bez mięsa i smażenia.

Składniki:
– 6 arkuszy papieru ryżowego,
– 1 marchewka,
– 1 zielony ogórek,
– 1 papryka,
– 1 garść kiełków soi, rzeżuchy lub innych,
– garść szczypiorku.
Sos:
– 2 łyżki wody,
– 2 łyżki sosu sojowego,
– 1 łyżka cukru,
– 1 łyżeczka octu ryżowego,
– 1 pokrojona papryczka chili.

Przygotowanie:
Papier ryżowy zamocz w wodzie, aby był miękki i plastyczny. Marchewkę, paprykę i ogórka pokrój w słupki.
Na środek papieru nałóż pokrojone warzywa, dodaj kiełki i pokrojony szczypior. Ciasno zwiń papier ryżowy, zawijając brzegi i mocno dociskając. Podgrzej wodę i rozpuść w niej cukier, dodaj pozostałe składniki sosu i wymieszaj. Zwinięte spring rollsy podawaj z sosem do maczania. Możesz do tego celu użyć również samego sosu sojowego.

Pozostały jeszcze 4 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Dna moczanowa a świąteczne potrawy. Zobacz, czego powinni unikać chorzy na podagrę

Dna moczanowa a świąteczne potrawy. Zobacz, czego powinni unikać chorzy na podagrę

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Zobacz również

Chcesz oszczędzić sporo kalorii w Święta? Odchudź tradycyjne dania

Chcesz oszczędzić sporo kalorii w Święta? Odchudź tradycyjne dania

Dna moczanowa a świąteczne potrawy. Zobacz, czego powinni unikać chorzy na podagrę

Dna moczanowa a świąteczne potrawy. Zobacz, czego powinni unikać chorzy na podagrę