
Smaczne i zbilansowane posiłki nie musza być drogie. Ważne, aby przestrzegać kilku zasad, a przede wszystkim nie marnować żywności.
Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Porównywanie cen u różnych producentów
Warto zwrócić uwagę na fakt, że za ten sam produkt na stoisku targowym często można zapłacić połowę mniej, niż w supermarkecie.
Porównywanie cen u różnych producentów i kupowanie tam, gdzie kosztuje mniej pozwoli zaoszczędzić nawet 30 proc. wydatków przeznaczonych na żywność.
W Internecie dostępne są specjalne platformy porównujące ceny danych produktów w różnych sklepach. Jest to bardzo wygodne rozwiązanie, szczególnie dla osób z utrudnionym poruszaniem się.

Planowanie jadłospisu z dużym wyprzedzeniem
Znaczącym błędem, który wpływa na wzrost wydatków na żywność jest brak długoterminowego planowania jadłospisu.
Dokładne spisanie propozycji posiłków oraz zrobienie listy zakupów pomaga usystematyzować wydatki oraz może ograniczyć ilość zepsutej żywności.
Warto również wspomnieć, że kupowanie rzeczy z listą znacząco zmniejsza ilość niepotrzebnie kupionych produktów i ich magazynowania.

Kupowanie produktów w promocji
Dobrym sposobem na zmniejszenie kosztów wydawanych na jedzenie jest kupowanie na promocji. Należy jednak zwracać szczególną uwagę na termin ważności, ponieważ często produkty przecenione szybko się psują.
Decydując się na takie rzeczy, należy kupować tylko te, które będziemy w stanie spożyć przed końcem terminu. Nie należy wybierać i jeść produktów przeterminowanych, bez względu na to, jaki mają wygląd.
Szczególne niebezpieczeństwo niesie ze sobą spożywanie nieświeżego mięsa oraz produktów nabiałowych. W nieświeżym mięsie bytują pałeczki Salmonelli oraz E. coli, prowadzące do groźnych zakażeń pokarmowych.
Niebezpieczeństwo stwarzają również przeterminowane produkty w puszkach, których spożycie zwiększa ryzyko zakażenia jadem kiełbasianym, a w konsekwencji może doprowadzić nawet do śmierci.