1 z 8
Przewijaj galerię w dół
Smaczne i zbilansowane posiłki nie musza być drogie. Ważne,...
fot. dolgachov/123rf

Smaczne i zbilansowane posiłki nie musza być drogie. Ważne, aby przestrzegać kilku zasad, a przede wszystkim nie marnować żywności.

Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

2 z 8
Warto zwrócić uwagę na fakt, że za ten sam produkt na...
fot. kasto/123rf

Porównywanie cen u różnych producentów

Warto zwrócić uwagę na fakt, że za ten sam produkt na stoisku targowym często można zapłacić połowę mniej, niż w supermarkecie.

Porównywanie cen u różnych producentów i kupowanie tam, gdzie kosztuje mniej pozwoli zaoszczędzić nawet 30 proc. wydatków przeznaczonych na żywność.

W Internecie dostępne są specjalne platformy porównujące ceny danych produktów w różnych sklepach. Jest to bardzo wygodne rozwiązanie, szczególnie dla osób z utrudnionym poruszaniem się.

3 z 8
Znaczącym błędem, który wpływa na wzrost wydatków na żywność...
fot. wavebreakmediamicro/123rf

Planowanie jadłospisu z dużym wyprzedzeniem

Znaczącym błędem, który wpływa na wzrost wydatków na żywność jest brak długoterminowego planowania jadłospisu.

Dokładne spisanie propozycji posiłków oraz zrobienie listy zakupów pomaga usystematyzować wydatki oraz może ograniczyć ilość zepsutej żywności.

Warto również wspomnieć, że kupowanie rzeczy z listą znacząco zmniejsza ilość niepotrzebnie kupionych produktów i ich magazynowania.

4 z 8
Dobrym sposobem na zmniejszenie kosztów wydawanych na...
fot. stocking/123rf

Kupowanie produktów w promocji

Dobrym sposobem na zmniejszenie kosztów wydawanych na jedzenie jest kupowanie na promocji. Należy jednak zwracać szczególną uwagę na termin ważności, ponieważ często produkty przecenione szybko się psują.

Decydując się na takie rzeczy, należy kupować tylko te, które będziemy w stanie spożyć przed końcem terminu. Nie należy wybierać i jeść produktów przeterminowanych, bez względu na to, jaki mają wygląd.

Szczególne niebezpieczeństwo niesie ze sobą spożywanie nieświeżego mięsa oraz produktów nabiałowych. W nieświeżym mięsie bytują pałeczki Salmonelli oraz E. coli, prowadzące do groźnych zakażeń pokarmowych.

Niebezpieczeństwo stwarzają również przeterminowane produkty w puszkach, których spożycie zwiększa ryzyko zakażenia jadem kiełbasianym, a w konsekwencji może doprowadzić nawet do śmierci.

Pozostały jeszcze 3 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Gala Plebiscytu Medycznego HIPOKRATES 2024. Zobacz laureatów na zdjęciach

NASZA AKCJA
Gala Plebiscytu Medycznego HIPOKRATES 2024. Zobacz laureatów na zdjęciach

Jakość wody, zmiękczanie i uzdatnianie w kuchni: Kompleksowy przewodnik

Jakość wody, zmiękczanie i uzdatnianie w kuchni: Kompleksowy przewodnik

Takie jedzenie wywołuje biegunkę! Zastanów się dwa razy, zanim zjesz

Takie jedzenie wywołuje biegunkę! Zastanów się dwa razy, zanim zjesz

Zobacz również

Unijny onkobus przejechał przez Polskę. Skorzystało prawie 14,5 tys. osób

Unijny onkobus przejechał przez Polskę. Skorzystało prawie 14,5 tys. osób

Jakość wody, zmiękczanie i uzdatnianie w kuchni: Kompleksowy przewodnik

Jakość wody, zmiękczanie i uzdatnianie w kuchni: Kompleksowy przewodnik