
Nie gromadzić jedzenia
Ważną zasadą zmniejszenia wydatków na żywność jest ograniczenie kupowania produktów na zapas. W pierwszej kolejności należy zużywać produkty dostępne w lodówce i zamrażarce, a dopiero później kupować nowe.
Gromadząc zapasy żywności, trzeba wybierać tylko te z długim terminem ważności np. kasze, makarony, płatki owsiane.
Zbyt długo i nieprawidłowo przechowywana żywność, szczególnie sypka, zwiększa ryzyko pojawienia się moli spożywczych. W takim przypadku niestety całe zapasy muszą zostać wyrzucone do kosza na śmieci.

Przygotowywanie posiłków na kilka dni
Gotując potrawy, warto przygotować je na kilka dni, dzięki temu zaoszczędzimy czas oraz zminimalizujemy ilość zepsutej żywności. Gotowe posiłki można również podzielić na mniejsze części i zamrozić, a w razie potrzeby w odpowiedni sposób rozmrozić i podgrzać.
Przygotowanie kilku dań obiadowych w wolnym czasie zajmie trochę czasu, jednak pozwoli zaoszczędzić czas przez kilka następnych dni.

Bedrock recipe, czyli przepis bazowy
Przepis bazowy stanowi podstawę wielu dań, dzięki czemu posiłki mogą być zróżnicowane pod względem odżywczym oraz smakowym. W Polsce takim bedrock recipe jest rosół, z którego można przygotować wiele innych zup, np. pomidorową, szczawiową lub krupnik.
Natomiast pieczony w całości kurczak jest wyjściowym produktem do dań obiadowych oraz sałatek. Warto do pieczenia użyć dużej ilości warzyw, które następnie zostaną użyte do innych potraw. Po ostudzeniu należy podzielić na mniejsze części i przechowywać w lodówce.