5 z 7
Aloes w 99 proc. składa się z wody, dzięki czemu nawilża...
fot. YakobchukOlena/Getty Imges

Nawilża i odżywia skórę

Aloes w 99 proc. składa się z wody, dzięki czemu nawilża skórę i zapobiega jej przesuszaniu się. Dodatkowo zawiera witaminy antyoksydacyjne (A, C, E), które chronią komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych, a tym samym zapobiegają starzeniu się skóry. W wielu badaniach naukowych potwierdzono, że stosowanie aloesu wewnętrznie i zewnętrznie wspomaga leczenie egzemy, łuszczycy i zmian trądzikowych.

6 z 7
Woda z miąższem aloesu wykazuje silne właściwości...
fot. stefanamer/Getty Images

Wzmacnia odporność

Woda z miąższem aloesu wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu wzmacnia odporność. Dodatkowo aloes działa przeciwbakteryjne, przeciwwirusowo i odkażająco, co czyni go sprzymierzeńcem układu immunologicznego. Regularne stosowanie aloesu do picia może zatem zmniejszyć ryzyko rozwoju różnego rodzaju infekcji.

7 z 7
Miąższ aloesu to znakomite źródło błonnika, który w...
fot. mady70/Getty Images

Łagodzi zaparcia i objawy niestrawności

Miąższ aloesu to znakomite źródło błonnika, który w naturalny sposób przyspiesza przesuwanie się treści pokarmowej w dalsze części jelita. Zaobserwowano, że aloes pobudza wydzielanie kwasów żołądkowych, dzięki czemu przyspiesza trawienie i w delikatny sposób łagodzi objawy niestrawności, w tym ból brzucha i wzdęcia.

Zobacz również

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Ryba na wigilijnym stole nie musi być nudna. Te przepisy odmienią twoje Święta

Ryba na wigilijnym stole nie musi być nudna. Te przepisy odmienią twoje Święta

Polecamy

Dna moczanowa a świąteczne potrawy. Zobacz, czego powinni unikać chorzy na podagrę

Dna moczanowa a świąteczne potrawy. Zobacz, czego powinni unikać chorzy na podagrę

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw