5 z 12

fot. 821292/unsplash.com
Nasiona roślin strączkowych to podstawowe źródła białka dla osób stosujących dietę wegańską
6 z 12

fot. rawpixel/unsplash.com
Soja jest najlepszą bazą diety wegańskiej. Stanowi najbogatsze źródło białka wśród nasion strączkowych i jest przetwarzana na dziesiątki sposobów. Mleczko sojowe, tofu, tempeh, miso, sos sojowy czy natto to najbardziej znane przetwory
7 z 12

fot. Mittmac/pixabay.com
Bloki tempehu można marynować, smażyć i wędzić tak jak mięso, a później dodawać do potraw diety wegańskiej jedzonych na zimno, m.in. sałatek
8 z 12

fot. Jade Wulfraat/unsplash.com
Na diecie wegańskiej można jeść pyszne i zdrowe ciasta, które jednocześnie są bogate w białko i inne cenne składniki odżywcze, takie jak np. brownie z fasoli z orzechami