3 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
To właśnie „zielenina” bywa najczęstszym powodem...
fot. hyeonju88/pixabay.com

Tym możesz się zatruć! Zobacz najbardziej niebezpieczne produkty. To one najczęściej powodują zatrucia pokarmowe, a także ich powikłania

Warzywa liściaste jako źródło zatruć

To właśnie „zielenina” bywa najczęstszym powodem dolegliwości trawiennych, choć na szczęście zwykle niegroźnych. Na co więc zwrócić uwagę? Przede wszystkim na gotowe do spożycia mieszanki sałat, w których każdy z użytych gatunków psuje się w innym tempie.

Przed spożyciem liście należy dokładnie myć, usuwając dokładnie resztki ziemi, a następnie osuszać; nie jest to jednak zalecane wtedy, gdy mają być później przechowywane.

Warto też zwrócić uwagę na poszczególne liście szpinaku (i w razie konieczności wyrzucać nietrwałe, najmłodsze i przez to najstarsze wąskie listki), kępki roszponki oraz główki sałat sprzedawane bez opakowania.

Zobacz również

Iga Świątek ma apetyt na kolejne Porsche? ''Zawsze się znajdzie dodatkowe miejsce''

Iga Świątek ma apetyt na kolejne Porsche? ''Zawsze się znajdzie dodatkowe miejsce''

Samotnie wychowuje dwójkę dzieci. Ojciec poszedł w „tango” lata temu!

Samotnie wychowuje dwójkę dzieci. Ojciec poszedł w „tango” lata temu!

Polecamy

Tak będzie wyglądać in vitro po polsku. To najnowsze ustalenia

Tak będzie wyglądać in vitro po polsku. To najnowsze ustalenia

Uzależnienie od seksu dotyka nie tylko mężczyzn. To bardzo wstydliwy problem

Uzależnienie od seksu dotyka nie tylko mężczyzn. To bardzo wstydliwy problem

Uwaga! Oszuści podszywają się pod NFZ. Zobacz, jak się uchronić

Uwaga! Oszuści podszywają się pod NFZ. Zobacz, jak się uchronić