5 z 6
Imo to w Japonii potoczna nazwa ziemniaków. Pochodzące z...
fot. auntmasako/Pixabay

Dieta japońska na długowieczność: słodkie, fioletowe ziemniaki

Imo to w Japonii potoczna nazwa ziemniaków. Pochodzące z Okinawy fioletowe bataty są źródłem węglowodanów i przeciwutleniaczy. Ich regularne jedzenie zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, a także redukuje poziom cukru we krwi.

6 z 6
Warzywa korzeniowe są lubiane i chętnie spożywane przez...
fot. freepik

Dieta japońska na długowieczność: warzywa korzeniowe

Warzywa korzeniowe są lubiane i chętnie spożywane przez Japończyków. Rzodkiew Daikon zajmuje szczególne miejsce w kuchni japońskiej. Zawiera żelazo, jod, fosfor, magnez, selen, potas, sód, miedź i wapń oraz witaminy B1, B2, B7, B9 i C. Poprawia trawienie, wzmacnia odporność, obniża ryzyko rozwoju przewlekłych chorób i może zapobiegać zawałom i udarom. Ma też wspaniały wpływ na skórę.

W Polsce Daikon można zastąpić innymi warzywami korzeniowymi – burakami, marchwią czy rzepą.

Zobacz również

Wraca hit. Już nigdy nie spojrzysz na szpital tak samo

Wraca hit. Już nigdy nie spojrzysz na szpital tak samo

Galeria zdjęć z gali finałowej HIPOKRATES 2025. Zobacz wszystkich laureatów!

NASZ PATRONAT
Galeria zdjęć z gali finałowej HIPOKRATES 2025. Zobacz wszystkich laureatów!

Polecamy

Wraca hit. Już nigdy nie spojrzysz na szpital tak samo

Wraca hit. Już nigdy nie spojrzysz na szpital tak samo

Zdrowa bomba kaloryczna. Kto nie powinien jeść bakalii i suszonych owoców?

Zdrowa bomba kaloryczna. Kto nie powinien jeść bakalii i suszonych owoców?

Gala finałowa Plebiscytu Medycznego HIPOKRATES 2025: znamy wszystkich laureatów!

Gala finałowa Plebiscytu Medycznego HIPOKRATES 2025: znamy wszystkich laureatów!