5 z 7
Imo to w Japonii potoczna nazwa ziemniaków. Pochodzące z...
fot. auntmasako/Pixabay

Dieta japońska na długowieczność: słodkie, fioletowe ziemniaki

Imo to w Japonii potoczna nazwa ziemniaków. Pochodzące z Okinawy fioletowe bataty są źródłem węglowodanów i przeciwutleniaczy. Ich regularne jedzenie zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, a także redukuje poziom cukru we krwi.

6 z 7
Warzywa korzeniowe są lubiane i chętnie spożywane przez...
fot. freepik

Dieta japońska na długowieczność: warzywa korzeniowe

Warzywa korzeniowe są lubiane i chętnie spożywane przez Japończyków. Rzodkiew Daikon zajmuje szczególne miejsce w kuchni japońskiej. Zawiera żelazo, jod, fosfor, magnez, selen, potas, sód, miedź i wapń oraz witaminy B1, B2, B7, B9 i C. Poprawia trawienie, wzmacnia odporność, obniża ryzyko rozwoju przewlekłych chorób i może zapobiegać zawałom i udarom. Ma też wspaniały wpływ na skórę.

W Polsce Daikon można zastąpić innymi warzywami korzeniowymi – burakami, marchwią czy rzepą.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Co się dzieje z organizmem, gdy regularnie sięgasz po buraki i barszcz czerwony?

Co się dzieje z organizmem, gdy regularnie sięgasz po buraki i barszcz czerwony?

Aktywni i sprawni po 60-tce. Wiek nie ma znaczenia. Ty też możesz tak żyć!

Aktywni i sprawni po 60-tce. Wiek nie ma znaczenia. Ty też możesz tak żyć!

Polecamy

Co się dzieje z organizmem, gdy regularnie sięgasz po buraki i barszcz czerwony?

Co się dzieje z organizmem, gdy regularnie sięgasz po buraki i barszcz czerwony?

Aktywni i sprawni po 60-tce. Wiek nie ma znaczenia. Ty też możesz tak żyć!

Aktywni i sprawni po 60-tce. Wiek nie ma znaczenia. Ty też możesz tak żyć!

Polskie gwiazdy o swojej cukrzycy. Kiedy odkryli chorobę?

Polskie gwiazdy o swojej cukrzycy. Kiedy odkryli chorobę?