5 z 6
Imo to w Japonii potoczna nazwa ziemniaków. Pochodzące z...
fot. auntmasako/Pixabay

Dieta japońska na długowieczność: słodkie, fioletowe ziemniaki

Imo to w Japonii potoczna nazwa ziemniaków. Pochodzące z Okinawy fioletowe bataty są źródłem węglowodanów i przeciwutleniaczy. Ich regularne jedzenie zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, a także redukuje poziom cukru we krwi.

6 z 6
Warzywa korzeniowe są lubiane i chętnie spożywane przez...
fot. freepik

Dieta japońska na długowieczność: warzywa korzeniowe

Warzywa korzeniowe są lubiane i chętnie spożywane przez Japończyków. Rzodkiew Daikon zajmuje szczególne miejsce w kuchni japońskiej. Zawiera żelazo, jod, fosfor, magnez, selen, potas, sód, miedź i wapń oraz witaminy B1, B2, B7, B9 i C. Poprawia trawienie, wzmacnia odporność, obniża ryzyko rozwoju przewlekłych chorób i może zapobiegać zawałom i udarom. Ma też wspaniały wpływ na skórę.

W Polsce Daikon można zastąpić innymi warzywami korzeniowymi – burakami, marchwią czy rzepą.

Zobacz również

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

W Wigilię można jeść zdrowo! Wybieraj potrawy z tymi produktami

W Wigilię można jeść zdrowo! Wybieraj potrawy z tymi produktami

Polecamy

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw