5 z 6
Bakłażan podobnie jak pomidor i ziemniak zawiera toksyczne...
fot. KamranAydinov/Freepik

Bakłażan

Bakłażan podobnie jak pomidor i ziemniak zawiera toksyczne dla ludzi glikoalkaloidy, w tym przypadku są to solamargina i solasonina. Ze względu na ich zawartość nie należy jeść go na surowo oraz spożywać jego zielonych części. Na szczęście w samym warzywie nie występują one w dużym stężeniu i mają stosunkowo bezpieczny poziom, a w czasie obróbki cieplnej spada on nawet o 37 proc.

6 z 6
Szparagi znalazły się w 2024 r. wśród nominowanych do tytułu...
fot. Freepik

Szparagi

Szparagi znalazły się w 2024 r. wśród nominowanych do tytułu najbardziej trującej rośliny roku. Ich miejsce na niechlubnej liście można tłumaczyć tym, że ich jagody są trujące. Spożycie kilku owoców może spowodować biegunkę i wymioty. Warto także pamiętać, że ze względu na dużą zawartość puryn, które powodują odkładanie się w dużej ilości kwasu moczowego w organizmie, mogą być niebezpieczne dla osób chorujących na dnę moczanową.

Zobacz również

Pyszne dania świąteczne dla wegan. Spróbujesz?

Pyszne dania świąteczne dla wegan. Spróbujesz?

Czy wiesz, jak wybrać słodkie mandarynki bez pestek?

Czy wiesz, jak wybrać słodkie mandarynki bez pestek?

Polecamy

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Tych potraw wigilijnych powinny unikać kobiety w ciąży

Tych potraw wigilijnych powinny unikać kobiety w ciąży

Czy wiesz, jak wybrać słodkie mandarynki bez pestek?

Czy wiesz, jak wybrać słodkie mandarynki bez pestek?