5 z 6
Bakłażan podobnie jak pomidor i ziemniak zawiera toksyczne...
fot. KamranAydinov/Freepik

Bakłażan

Bakłażan podobnie jak pomidor i ziemniak zawiera toksyczne dla ludzi glikoalkaloidy, w tym przypadku są to solamargina i solasonina. Ze względu na ich zawartość nie należy jeść go na surowo oraz spożywać jego zielonych części. Na szczęście w samym warzywie nie występują one w dużym stężeniu i mają stosunkowo bezpieczny poziom, a w czasie obróbki cieplnej spada on nawet o 37 proc.

6 z 6
Szparagi znalazły się w 2024 r. wśród nominowanych do tytułu...
fot. Freepik

Szparagi

Szparagi znalazły się w 2024 r. wśród nominowanych do tytułu najbardziej trującej rośliny roku. Ich miejsce na niechlubnej liście można tłumaczyć tym, że ich jagody są trujące. Spożycie kilku owoców może spowodować biegunkę i wymioty. Warto także pamiętać, że ze względu na dużą zawartość puryn, które powodują odkładanie się w dużej ilości kwasu moczowego w organizmie, mogą być niebezpieczne dla osób chorujących na dnę moczanową.

Zobacz również

Przeziębienie czy grypa? Te objawy pokażą, na co chorujesz

Przeziębienie czy grypa? Te objawy pokażą, na co chorujesz

Wraca hit. Już nigdy nie spojrzysz na szpital tak samo

Wraca hit. Już nigdy nie spojrzysz na szpital tak samo

Polecamy

Przygotuj się na Wigilię i zamroź przygotowane wcześniej potrawy. To się opłaci!

Przygotuj się na Wigilię i zamroź przygotowane wcześniej potrawy. To się opłaci!

Wraca hit. Już nigdy nie spojrzysz na szpital tak samo

Wraca hit. Już nigdy nie spojrzysz na szpital tak samo

Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie będziesz jeść rodzynki? Oto efekty

Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie będziesz jeść rodzynki? Oto efekty