5 z 6
Warzywo to, jak większość zielonych warzyw oraz warzyw...
fot. subbotina/123rf.com

Fasolka szparagowa wspomaga płodność i utrzymanie zdrowej ciąży

Warzywo to, jak większość zielonych warzyw oraz warzyw strączkowych, zawiera duże ilości żelaza, witaminy C i kwasu foliowego. Według badań przeprowadzonych na Harvardzie spożywanie przez kobiety w wieku rozrodczym większych ilości produktów roślinnych zawierających duże ilości żelaza takich jak szpinak, fasola, dynia i fasolka szparagowa zwiększa płodność.

Natomiast witamina C wspomaga wchłanianie żelaza, a kwas foliowy zapobiega wadom cewy nerwowej u płodu w czasie ciąży. Spożycie produktów bogatych w kwas foliowy należy zwiększyć już w czasie planowania ciąży, a najlepiej co najmniej na 3 miesiące przed planowaną ciążą.

6 z 6
Ze względu na wysoką zawartość witaminy K i wapnia fasolka...
fot. wavebreakmediamicro/123rf.com

Fasolka szparagowa wzmacnia kości

Ze względu na wysoką zawartość witaminy K i wapnia fasolka szparagowa wpływa na utrzymanie mocnych i zdrowych kości oraz znacznie zmniejsza ryzyko ich złamań. Witamina K wspomaga wchłanianie wapnia, który jest głównym budulcem kości i zębów. Dzięki temu zmniejsza również ryzyko chorób zębów takich jak paradontoza.

Zobacz również

Z makijażem permanentnym na to badanie wejdziesz tylko na własne ryzyko

Z makijażem permanentnym na to badanie wejdziesz tylko na własne ryzyko

12 świątecznych zagrożeń dla twojego zdrowia! Zobacz, jak ich uniknąć

12 świątecznych zagrożeń dla twojego zdrowia! Zobacz, jak ich uniknąć

Polecamy

Najnowocześniejszy skaner w poznańskiej pracowni. Co potrafi?

Najnowocześniejszy skaner w poznańskiej pracowni. Co potrafi?

Co mówi o tobie pozycja w której śpisz? Jedna z nich jest najzdrowsza

Co mówi o tobie pozycja w której śpisz? Jedna z nich jest najzdrowsza

Wraca hit. Już nigdy nie spojrzysz na szpital tak samo

Wraca hit. Już nigdy nie spojrzysz na szpital tak samo