
Fasolka szparagowa wspomaga płodność i utrzymanie zdrowej ciąży
Warzywo to, jak większość zielonych warzyw oraz warzyw strączkowych, zawiera duże ilości żelaza, witaminy C i kwasu foliowego. Według badań przeprowadzonych na Harvardzie spożywanie przez kobiety w wieku rozrodczym większych ilości produktów roślinnych zawierających duże ilości żelaza takich jak szpinak, fasola, dynia i fasolka szparagowa zwiększa płodność.
Natomiast witamina C wspomaga wchłanianie żelaza, a kwas foliowy zapobiega wadom cewy nerwowej u płodu w czasie ciąży. Spożycie produktów bogatych w kwas foliowy należy zwiększyć już w czasie planowania ciąży, a najlepiej co najmniej na 3 miesiące przed planowaną ciążą.

Fasolka szparagowa wzmacnia kości
Ze względu na wysoką zawartość witaminy K i wapnia fasolka szparagowa wpływa na utrzymanie mocnych i zdrowych kości oraz znacznie zmniejsza ryzyko ich złamań. Witamina K wspomaga wchłanianie wapnia, który jest głównym budulcem kości i zębów. Dzięki temu zmniejsza również ryzyko chorób zębów takich jak paradontoza.

















