
Te zioła można zbierać wczesną wiosną
Ze świeżych ziół można przygotować napary, odwary oraz nalewki i inne wyciągi alkoholowe.

Mniszek lekarski – na co pomaga?
Mniszek to bardzo popularny chwast o szerokim spektrum działania. Jest jednym z ulubionych ziół mojej znajomej zielarki z Podlasia. Wykazuje właściwości moczopędne, odtruwające, oczyszczające, a przede wszystkim żółciopędne i poprawiające trawienie. Z jego kwiatów można przygotować pyszny i zdrowy syrop, znany jako miodek mniszkowy.

Babka lancetowata – właściwości lecznicze
Babka to kolejny chwast, który trafił do mojej ziołowej apteczki. Część zebranych listków ususzę do mieszanki, a świeże nastawię na syrop. Przepis na niego można znaleźć tutaj. Babka polecana jest zarówno przy stanach zapalnych żołądka, jak i błon śluzowych jamy ustnej i gardła. Zewnętrznie babka jest tradycyjnie stosowana na rany, oparzenia i stłuczenia.

Podbiał pospolity – właściwości
Podbiał, często mylony z mleczem lub mniszkiem, to wyjątkowa roślina. Surowcem leczniczym są zarówno kwiaty, jak i liście podbiału. Kwiaty zbiera się i suszy wczesną wiosną. Można wykorzystywać je w postaci wodnych lub alkoholowych wyciągów przy łagodnych infekcjach górnych dróg oddechowych, którym towarzyszy utrudnione odkrztuszanie i przełykanie.