1/13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Istnieje ponad 250 różnych chorób przenoszonych przez...
fot. sifotography/123RF

Istnieje ponad 250 różnych chorób przenoszonych przez żywność, a salmonelloza, zakażenie E. coli czy listerioza to tylko te najczęstsze. Pewne produkty, zwłaszcza odzwierzęce i mrożone, mogą nawet przyczyniać się do zachorowania na COVID-19!

Aby uniknąć zatruć pokarmowych wywoływanych głównie przez bakterie, wirusy i pasożyty, należy zadbać o świeżość, higienę i odpowiednią obróbkę termiczną spożywanych pokarmów.

Oto 10 rodzajów produktów, które należą do najczęstszych źródeł zakażeń pokarmowych i z tego powodu wymagają szczególnie uważnego traktowania.

Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Zobacz również

Te objawy mogą oznaczać dnę moczanową. Na co zwrócić uwagę?

Te objawy mogą oznaczać dnę moczanową. Na co zwrócić uwagę?

Nalewka z orzechów włoskich na pasożyty i niestrawność. Wypróbuj przepis

Nalewka z orzechów włoskich na pasożyty i niestrawność. Wypróbuj przepis

Polecamy

Nalewka z czarnej porzeczki na przeziębienie, wzrok i nadciśnienie. Wypróbuj przepis

Nalewka z czarnej porzeczki na przeziębienie, wzrok i nadciśnienie. Wypróbuj przepis

Polka doceniona za przełomowe badania w leczeniu nowotworów

Polka doceniona za przełomowe badania w leczeniu nowotworów

Ułatwia zasypianie i łagodzi stres. Wypróbuj przepis na lemoniadę i herbatę z lawendy

Ułatwia zasypianie i łagodzi stres. Wypróbuj przepis na lemoniadę i herbatę z lawendy

Więcej informacji na stronie głównej Strona Zdrowia
Dodaj ogłoszenie