3 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
To właśnie „zielenina” bywa najczęstszym powodem...
fot. hyeonju88/pixabay.com

Tym możesz się zatruć! Zobacz najbardziej niebezpieczne produkty. To one najczęściej powodują zatrucia pokarmowe, a także ich powikłania

Warzywa liściaste jako źródło zatruć

To właśnie „zielenina” bywa najczęstszym powodem dolegliwości trawiennych, choć na szczęście zwykle niegroźnych. Na co więc zwrócić uwagę? Przede wszystkim na gotowe do spożycia mieszanki sałat, w których każdy z użytych gatunków psuje się w innym tempie.

Przed spożyciem liście należy dokładnie myć, usuwając dokładnie resztki ziemi, a następnie osuszać; nie jest to jednak zalecane wtedy, gdy mają być później przechowywane.

Warto też zwrócić uwagę na poszczególne liście szpinaku (i w razie konieczności wyrzucać nietrwałe, najmłodsze i przez to najstarsze wąskie listki), kępki roszponki oraz główki sałat sprzedawane bez opakowania.

Zobacz również

Wybory 2024 w Międzyrzeczu. Pięcioro kandydatów na burmistrza. Na kogo zagłosujecie?

NOWE
Wybory 2024 w Międzyrzeczu. Pięcioro kandydatów na burmistrza. Na kogo zagłosujecie?

Dwór w Rzemiechowie - dawna siedziba rodu Chełkowskich lata świetności ma już za sobą

Dwór w Rzemiechowie - dawna siedziba rodu Chełkowskich lata świetności ma już za sobą

Polecamy

To ludzie częściej zarażają zwierzęta, a nie na odwrót

To ludzie częściej zarażają zwierzęta, a nie na odwrót

U księżnej Kate wykryto raka. W Polsce miałaby kartę DILO. Czym jest ten dokument?

U księżnej Kate wykryto raka. W Polsce miałaby kartę DILO. Czym jest ten dokument?

Pleśń w energetyku. Lepiej go nie pij!

Pleśń w energetyku. Lepiej go nie pij!