2/13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Wiedza o możliwej infekcji przy spożyciu surowych jajek jest...
fot. anaterate/pixabay.com

Jaja

Wiedza o możliwej infekcji przy spożyciu surowych jajek jest już raczej powszechna – do najbardziej ryzykownych przetworów należą m.in. domowy majonez czy lody, a także lukry z białka czy kogel-mogel (do takich zastosowań zaleca się jaja pasteryzowane).

Lepiej gotować jaja na twardo niż na bardzo miękko. Powinno się też jednak pamiętać o tym, by unikać przyrządzania jaj z uszkodzoną skorupką, a także mycia ich przed przechowywaniem (zalecana temperatura w lodówce to poniżej 5 stopni Celsjusza). Ten krok należy wykonać tuż przed ich użyciem – inaczej zostanie z nich usunięta naturalna warstwa chroniąca przed wnikaniem patogenów.

Należy także wybierać jaja ze sprawdzonych źródeł i w odpowiednich opakowaniach zamiast np. kupować na sztuki na bazarze, gdy nie mam pewności co do ich jakości. Należy pamiętać, że jajka od chorych kur mogą być zakażone również od wewnątrz.

Zobacz również

Co jeść w lipcu? Właśnie te warzywa i owoce najlepiej smakują latem

Co jeść w lipcu? Właśnie te warzywa i owoce najlepiej smakują latem

Tym możesz zarazić się na basenie i kąpielisku. Jak tego uniknąć?

Tym możesz zarazić się na basenie i kąpielisku. Jak tego uniknąć?

Polecamy

Czy latem zawsze trzeba suplementować witaminę D? Zobacz, kto nie musi tego robić

Czy latem zawsze trzeba suplementować witaminę D? Zobacz, kto nie musi tego robić

Nalewka z truskawek na choroby serca i odporność. Sprawdź babciny przepis

Nalewka z truskawek na choroby serca i odporność. Sprawdź babciny przepis

Ile kosztuje badanie kału prywatnie? Sprawdź ceny, które obowiązują w Polsce

Ile kosztuje badanie kału prywatnie? Sprawdź ceny, które obowiązują w Polsce

Więcej informacji na stronie głównej Strona Zdrowia
Dodaj ogłoszenie