5 z 9
Kolejnymi produktami, które mogą bardzo długo zalegać w...
fot. alicjane/123rf

Produkty typu fast food

Kolejnymi produktami, które mogą bardzo długo zalegać w żołądku są hamburgery, hot-dogi, kebaby oraz pizza. Dlaczego? Do produkcji tych potraw używa się zazwyczaj tłustych kawałków mies. Dodatkowo te potrawy są źródłem tłuszczu, który wydłuża czas trawienia. Szacuje się, że hamburger z mięsa wołowego, z dodatkiem tłustych sosów na bazie majonezu może zalegać w żołądku nawet 10 godzin, natomiast hot-dog – ok. 7 godzin. W przypadku pizzy, czas trawienia zależy od użytych dodatków, przy czym pizza z dużą ilością żółtego sera będzie trawiła się znacznie dłużej niż taka z dodatkiem gotowanej szynki z piersi kurczaka.

6 z 9
Kremy tortowe przygotowywane są zazwyczaj ze śmietanki o 30...
fot. jabiru/123rf

Ciasta z kremami na bazie tłustej śmietanki i masła

Kremy tortowe przygotowywane są zazwyczaj ze śmietanki o 30 proc. zaw. tł. oraz masła. Takie połączenie to nie tylko bomba kaloryczna, ale również deser, który będzie zalegał w żołądku nawet 5 godzin. Warto wspomnieć, że dodatek cukru do masła, śmietanki i serka mascarpone tylko wydłuży proces trawienia.

7 z 9
Mimo że produkty strączkowe są znakomitym źródłem białka...
fot. handmadepictures/123rf

Rośliny strączkowe

Mimo że produkty strączkowe są znakomitym źródłem białka oraz wielu witamin i składników mineralnych, to niestety należą do ciężkostrawnych. Szacuje się, że średni czas zalegania roślin strączkowych w żołądku wynosi ok. 5 godzin. Dodatkowo produkty te są źródłem substancji o działaniu gazotwórczym, które mogą powodować wzdęcia oraz nieprzyjemne skurcze jelit. Aby pozbyć się tych związków i skrócić ich czas zalegania w żołądku warto namoczyć je w zimnej wodzie ok. 12 godzin przed gotowaniem.

8 z 9
Ostatnimi produktami, które mogą zalegać w żołądku i długo...
fot. fotek/123rf

Podroby i przetwory z nich produkowane

Ostatnimi produktami, które mogą zalegać w żołądku i długo się trawić są podroby oraz produkty z nich produkowane, m.in. pasztety, konserwy oraz różnego rodzaju kiełbaski tzw. „pasztetowe”. Szacuje się, że te produkty trawią się w żołądku ok. 6 godzin, przy czym smażona wątróbka z dodatkiem cebuli może zalegać tam nawet 8 godzin!

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Cichy zawał możesz pomylić ze zgagą lub zmęczeniem. Poznaj jego objawy

Cichy zawał możesz pomylić ze zgagą lub zmęczeniem. Poznaj jego objawy

Masz ciągle ochotę na słone? Uważaj – to może być uzależnienie lub objaw choroby

Masz ciągle ochotę na słone? Uważaj – to może być uzależnienie lub objaw choroby

Te zioła zebrałam w weekend na Podlasiu. Na pewno rosną też koło twojego domu

Te zioła zebrałam w weekend na Podlasiu. Na pewno rosną też koło twojego domu

Zobacz również

Jak zwiększyć wchłanianie witaminy D? Przyjmuj ją w ten sposób, aby poczuć efekty

Jak zwiększyć wchłanianie witaminy D? Przyjmuj ją w ten sposób, aby poczuć efekty

Zdrowy ferment, czyli tanie fermentowane jedzenie. Dzięki niemu schudniesz

Zdrowy ferment, czyli tanie fermentowane jedzenie. Dzięki niemu schudniesz