
Produkty typu fast food
Kolejnymi produktami, które mogą bardzo długo zalegać w żołądku są hamburgery, hot-dogi, kebaby oraz pizza. Dlaczego? Do produkcji tych potraw używa się zazwyczaj tłustych kawałków mies. Dodatkowo te potrawy są źródłem tłuszczu, który wydłuża czas trawienia. Szacuje się, że hamburger z mięsa wołowego, z dodatkiem tłustych sosów na bazie majonezu może zalegać w żołądku nawet 10 godzin, natomiast hot-dog – ok. 7 godzin. W przypadku pizzy, czas trawienia zależy od użytych dodatków, przy czym pizza z dużą ilością żółtego sera będzie trawiła się znacznie dłużej niż taka z dodatkiem gotowanej szynki z piersi kurczaka.

Ciasta z kremami na bazie tłustej śmietanki i masła
Kremy tortowe przygotowywane są zazwyczaj ze śmietanki o 30 proc. zaw. tł. oraz masła. Takie połączenie to nie tylko bomba kaloryczna, ale również deser, który będzie zalegał w żołądku nawet 5 godzin. Warto wspomnieć, że dodatek cukru do masła, śmietanki i serka mascarpone tylko wydłuży proces trawienia.

Rośliny strączkowe
Mimo że produkty strączkowe są znakomitym źródłem białka oraz wielu witamin i składników mineralnych, to niestety należą do ciężkostrawnych. Szacuje się, że średni czas zalegania roślin strączkowych w żołądku wynosi ok. 5 godzin. Dodatkowo produkty te są źródłem substancji o działaniu gazotwórczym, które mogą powodować wzdęcia oraz nieprzyjemne skurcze jelit. Aby pozbyć się tych związków i skrócić ich czas zalegania w żołądku warto namoczyć je w zimnej wodzie ok. 12 godzin przed gotowaniem.

Podroby i przetwory z nich produkowane
Ostatnimi produktami, które mogą zalegać w żołądku i długo się trawić są podroby oraz produkty z nich produkowane, m.in. pasztety, konserwy oraz różnego rodzaju kiełbaski tzw. „pasztetowe”. Szacuje się, że te produkty trawią się w żołądku ok. 6 godzin, przy czym smażona wątróbka z dodatkiem cebuli może zalegać tam nawet 8 godzin!