
Korzeń mniszka lekarskiego
Korzeń mniszka lekarskiego posiada wiele właściwości leczniczych m.in. prebiotyczne – ułatwia trawienie i działa żółciopędne i moczopędnie. Bywa stosowany przy odchudzaniu, chorobach układu moczowego, pokarmowego oraz jako środek powlekający i regenerujący w infekcjach górnych dróg oddechowych przebiegających z suchym kaszlem. Pomaga także w walce z anemią i nerwicą.
Korzeń mniszka lekarskiego zbiera się późną jesienią albo wczesną wiosną zanim soki przemieszczą się do liści i pędów kwiatowych. Należy wybierać starsze rośliny o zdrowych, grubych i dobrze wykształconych korzeniach. Po oczyszczeniu i wysuszeniu (najlepiej w suszarni w temp. do 30 stopni Celsjusza) na ich bazie przygotowuje się napary, odwary, wina, a ze świeżego korzenia – soki.
Wczesną wiosną można także rozpocząć zbiory korzeni: łopianu, glistnika jaskółcze ziele, pokrzywy, berberysu, żywokostu i cykorii podróżnik.

Kwiat podbiału pospolitego
Podbiał pospolity kwitnie od połowy marca do końca maja przed pojawieniem się liści. Napar z jego liści i kwiatów wykazuje właściwości osłaniające i nawilżające błony śluzowe, działa także wykrztuśne, przeciwskurczowe, przeciwbólowe, przeciwzapalne i odkażające.
Herbatki z podbiału polecane są pomocniczo przy zapaleniu gardła, krtani, oskrzeli, stawów, przy anginie ropnej, przeziębieniu i grypie. Od połowy marca można zbierać także pierwsze stokrotki i kwiaty forsycji.

Jakie zioła zbieramy wczesną wiosną?
O gotowości rośliny do zbioru świadczy stadium jego rozwoju, a równie ważne jak pora roku, jest wybór pory dnia i pogody w momencie zbioru.


















