
Sezon na zbieranie pąków, kłączy i świeżych ziół powoli się rozpoczyna. Sprawdź na kolejnych zdjęciach, którymi dzikimi roślinami możesz teraz uzupełnić domową apteczkę. Przygotujesz z nich zdrowotne napary, syropy i nalewki.

Kora wierzby
Kora wierzby ma szerokie spektrum działania, wykazuje właściwości: przeciwzapalne, przeciwgorączkowe, przeciwbólowe i antybakteryjne. Nazywana jest naturalnym antybiotykiem, sprawdza się także jako łagodny środek nasenny. Korę pozyskuje się najczęściej z wierzby białej (Salix alba), rzadziej z wierzby purpurowej (Salix purpura). Na jej bazie przygotowuje się napary i wyciągi.
Korę wierzby zbiera się wczesną wiosną, gdy tylko w drzewach zaczynają krążyć soki. Powinno się to zrobić zanim pojawią się liście i bazie. Najlepszy surowiec pozyskuje się z młodych, giętkich gałęzi, które należy odciąć i okorować. Korę wierzby należy dokładnie wysuszyć i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Od marca można także rozpocząć zbiory kory: kasztanowca, kaliny koralowej, jesionu, orzecha włoskiego i berberysu.

Ziele gwiazdnicy pospolitej
Ze względu na zimotrwałość zbiór gwiazdnicy pospolitej jest możliwy niemal przez cały rok. Kwitnie od marca do października, a jeśli zima jest ciepła, także wtedy. Choć wiele osób uważa ją za uciążliwy chwast, badania naukowe coraz częściej potwierdzają, że ma właściwości przeciwmiażdżycowe, przeciwkrwotoczne, wiatropędne i przeczyszczające.
Jej surowcem jest ziele, które może być wykorzystywane świeże – na sok lub okłady, a suszone do naparów, wyciągów i olejów. Na jej bazie można przygotować także nalewkę, która przyjmowana w dawce leczniczej wpływa pozytywnie na pracę serca, ciśnienie krwi i przemianę materii. Działa również odtruwająco i przeczyszczająco oraz moczopędnie.
Wczesna wiosna to także czas, kiedy można rozpocząć zbiory ziela: pokrzywy zwyczajnej, bluszczyka kurdybanka i mniszka lekarskiego.

Pączki sosny
Tradycyjnym zastosowaniem pączków sosny (Pini gemmae) jest przygotowywanie na ich bazie delikatnie wykrztuśnego syropu. Wyciągi z nich wzmagają także krążenie krwi, rozgrzewają i zwiększają wydzielanie moczu i potu oraz zmniejszają gorączkę. Wcieranie ich w skórę pobudza ukrwienie w danym miejscu, działa stymulująco na układ odpornościowy i wykazuje działanie przeciwbólowe.
Pączki można zbierać, kiedy tylko się pojawią i są bardzo małe – późną zimą i wczesną wiosną. Pozyskuje się je jedynie z drzew ściętych lub przeznaczonych do wycięcia. Okres ten trwa od marca do końca kwietnia, gdy zaczynają tracić łuski okrywające.
Najbardziej wartościowe są pączki szczytowe z młodych drzew. Wczesną wiosną, oprócz pączków sosny, można zbierać również pączki topoli i brzozy oraz wierzbowe kotki.