9 z 11
Wysoka temperatura powoduje przyrumienienie produktów...
fot. Artem Zakharov/Getty Images

Grillowanie, zwłaszcza na grillu węglowym. Czy grillowanie jest szkodliwe dla zdrowia?

Wysoka temperatura powoduje przyrumienienie produktów zawierających węglowodany i białka. Niestety, związki tworzące apetyczną brązową skórkę na jedzeniu są niekorzystne dla zdrowia. Nie tylko wywołują stres oksydacyjny, ale też zaburzają regulację poziomu glukozy we krwi. Jedzenie z grilla nie powinno być zatem przypalone, a ponadto narażone na działanie dymu. Dotyczy to nie tylko dymu węglowego, ale też powstającego z tłuszczu czy np. marynaty, które skapują na węgiel czy rozgrzane powierzchnie. Węgle powinny się żarzyć, a nie palić.

Zamiast węglowego lepszy będzie grill elektryczny. Produkty, z których kapią soki, powinny być pieczone na tackach. Aby ograniczyć powstawanie w nich rakotwórczych związków, najlepiej piec je w po zamarynowaniu. Poleca się do tego mieszankę składników takich, jak przyprawy korzenne, zioła i dowolny rodzaj alkoholu.

10 z 11
Wartości odżywcze wielu produktów, a także ich aromat...
fot. Valeriy_G/Getty Images

Złe przechowywanie. W jakich warunkach trzymać zdrowe produkty?

Wartości odżywcze wielu produktów, a także ich aromat ulegają pogorszeniu w nieodpowiednich warunkach. To zwłaszcza zbyt wysoka temperatura przechowywania, dostęp powietrza, światła dziennego czy wilgoci. Przykładem są mąki, kasze i przetwory zbożowe w przezroczystych słoikach trzymane np. na blacie kuchennym czy półce przy oknie.

Bardzo często nie trzymamy w lodówce tych produktów, które zawierają szybko degradujące się składniki. To m.in. żywność bogata w wielonienasycone kwasy tłuszczowe: zwłaszcza orzechy, pestki, oleje tłoczone na zimno czy masła orzechowe, a ponadto aromatyczne przyprawy korzenne.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

„Czarna śmierć” to nie tylko serial. Tak wyglądała epidemia w czasach PRL

„Czarna śmierć” to nie tylko serial. Tak wyglądała epidemia w czasach PRL

To jedz na chorą trzustkę. Jadłospis tej diety pomaga także na pęcherzyk żółciowy

To jedz na chorą trzustkę. Jadłospis tej diety pomaga także na pęcherzyk żółciowy

Polecamy

„Czarna śmierć” to nie tylko serial. Tak wyglądała epidemia w czasach PRL

„Czarna śmierć” to nie tylko serial. Tak wyglądała epidemia w czasach PRL

W Bydgoszczy urodziły się trojaczki. Oto Sentino, Sofija i Suzan!

W Bydgoszczy urodziły się trojaczki. Oto Sentino, Sofija i Suzan!

Zamiast skalpela – igła. Pionierski zabieg w białostockim szpitalu

Zamiast skalpela – igła. Pionierski zabieg w białostockim szpitalu