1 z 5
Przewijaj galerię w dół

fot. fot. Getty Images
Ziele podagrycznika należy zalać wrzącą woda i parzyć pod przykryciem przez ok. 30 minut. Po tym czasie napar należy przecedzić. Zaleca się picie maksymalnie trzech takich porcji dziennie.
2 z 5

fot. Madeleine_Steinbach/Getty Images
Według ekspertów medycyny naturalnej, roślina ta działa moczopędnie, dzięki czemu może wspomagać leczenie nadciśnienia tętniczego oraz zmniejszać obrzęki.
3 z 5

fot. Helin Loik-Tomson/Getty Images
Liście podagrycznika można również wysuszyć i trzymać w szczelnie zamkniętym słoiku nawet przez rok.
4 z 5

fot. fot. Getty Images
Podagrycznik pospolity najczęściej jest stosowany w przypadku podagry, ponieważ przyspiesza usuwanie kwasu moczowego z organizmu, a tym samym zmniejsza ryzyko wystąpienia ataku dny moczanowej.