5 z 13
Plastikowe czajniki, bidony do wody, shakery do koktajli...
fot. 123RF

Plastik w napojach

Plastikowe czajniki, bidony do wody, shakery do koktajli białkowych i inne naczynia z tworzywa sztucznego są zwykle wykonane z materiałów dopuszczonych do kontaktu z żywnością, ale wcale nie bezpiecznych. Wiele z nich zawiera bowiem toksyczne plastyfikatory, które nadają im pożądane cechy użytkowe, np. sztywność albo przezroczystość. Warto unikać ich zwłaszcza w kontakcie z gorącymi płynami, i np. do gotowania wody używać czajnika szklanego. Dobrze też korzystać ze szklanych butelek do napojów, stalowych termosów do wody i herbaty, bidonów do wody z trzciny cukrowej, ew. butelek z tworzyw oznaczonych jako wolne od bisfenolu A (BPA). Polecamy też przygotowanie koktajli w miniblenderze lub przy pomocy trzepaczki i przelewanie ich do bidonów ze szkła.

6 z 13
Sprawiają, że ubrania, pościel czy ręczniki są miękkie i...
fot. bierfritze/pixabay.com

Środki do prania i płukania

Sprawiają, że ubrania, pościel czy ręczniki są miękkie i pięknie pachną przez długi czas, lepiej wyglądają i wolniej się niszczą. Niestety, środki do prania i płukania tkanin składają się wyłącznie z chemii, a ich składniki nie są nawet wymienione w pełni na opakowaniu. Zamiast reklamowanych środków warto wybierać równie skuteczne produkty ekologiczne, które choć nie są wolne od syntetycznych związków, ulegają biodegradacji i stanowią nie tylko mniejsze obciążenie dla środowiska, ale też dla organizmu. Polecane są zwłaszcza przy skórze wrażliwej i alergicznej.

7 z 13
Szkodliwe substancje znajdują się również w jedzeniu...
fot. Leo_65/pixabay.com

Plastik w potrawach

Szkodliwe substancje znajdują się również w jedzeniu smażonym na patelniach z tradycyjną powłoką nieprzywierającą, a także przygotowanym w innych zawierających ją sprzętach, np. do tostów typu sandwicz, smażenia naleśników, omletów czy frytek, pieczenia chleba. Jest ona źródłem związków perfluorowanych o szkodliwym działaniu na układ hormonalny. W czasie podgrzewania, zwłaszcza z małą ilością tłuszczu, ulegają również parowaniu, a wdychane wywołują objawy podobne do grypy, takie jak bóle głowy i mięśni. Do smażenia polecane są patelnie z powłoką ceramiczną (nie zawsze jest to oznaczona na produkcie, jak np. w przypadku tych ceramiczno-marmurowych lub granitowych), a także żeliwne. Warto też postawić na zwykły toster i pieczenie chleba w piekarniku, w naczyniu żaroodpornym.

8 z 13
Detergenty do mycia naczyń wchłaniają się do organizmu przez...
fot. laterjay/pixabay.com

Środki do zmywania ręcznego i w zmywarkach

Detergenty do mycia naczyń wchłaniają się do organizmu przez skórę dłoni, a niedokładnie spłukane pozostają na powierzchni kubków i talerzy i są spożywane z napojami i jedzeniem. Przy zmywaniu dobrze więc używać ochronnych rękawiczek i płukać naczynia pod bieżącą wodą. Również produkty przeznaczone do zmywarki, zwłaszcza o działaniu nabłyszczającym, ale też te w postaci wieloskładnikowych tabletek, nie ulegają całkowitemu spukaniu, często tworząc widoczny nalot. Dlatego naczynia i sztućce umyte w zmywarce warto przed użyciem przepłukać ciepłą wodą.

Pozostały jeszcze 4 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Uważaj na te herbaty! 3 produkty znikają ze sklepów, bo można się nimi zatruć

Uważaj na te herbaty! 3 produkty znikają ze sklepów, bo można się nimi zatruć

Zioła na jelita. Które rośliny pomogą na stan zapalny, a które na wzdęcia i gazy?

Zioła na jelita. Które rośliny pomogą na stan zapalny, a które na wzdęcia i gazy?

Masz ciągle ochotę na słone? Uważaj – to może być uzależnienie lub objaw choroby

Masz ciągle ochotę na słone? Uważaj – to może być uzależnienie lub objaw choroby

Zobacz również

Uważaj na te herbaty! 3 produkty znikają ze sklepów, bo można się nimi zatruć

Uważaj na te herbaty! 3 produkty znikają ze sklepów, bo można się nimi zatruć

Zioła na jelita. Które rośliny pomogą na stan zapalny, a które na wzdęcia i gazy?

Zioła na jelita. Które rośliny pomogą na stan zapalny, a które na wzdęcia i gazy?