5 z 12
Plastikowe czajniki, bidony do wody, shakery do koktajli...
fot. 123RF

Plastik w napojach

Plastikowe czajniki, bidony do wody, shakery do koktajli białkowych i inne naczynia z tworzywa sztucznego są zwykle wykonane z materiałów dopuszczonych do kontaktu z żywnością, ale wcale nie bezpiecznych. Wiele z nich zawiera bowiem toksyczne plastyfikatory, które nadają im pożądane cechy użytkowe, np. sztywność albo przezroczystość. Warto unikać ich zwłaszcza w kontakcie z gorącymi płynami, i np. do gotowania wody używać czajnika szklanego. Dobrze też korzystać ze szklanych butelek do napojów, stalowych termosów do wody i herbaty, bidonów do wody z trzciny cukrowej, ew. butelek z tworzyw oznaczonych jako wolne od bisfenolu A (BPA). Polecamy też przygotowanie koktajli w miniblenderze lub przy pomocy trzepaczki i przelewanie ich do bidonów ze szkła.

6 z 12
Sprawiają, że ubrania, pościel czy ręczniki są miękkie i...
fot. bierfritze/pixabay.com

Środki do prania i płukania

Sprawiają, że ubrania, pościel czy ręczniki są miękkie i pięknie pachną przez długi czas, lepiej wyglądają i wolniej się niszczą. Niestety, środki do prania i płukania tkanin składają się wyłącznie z chemii, a ich składniki nie są nawet wymienione w pełni na opakowaniu. Zamiast reklamowanych środków warto wybierać równie skuteczne produkty ekologiczne, które choć nie są wolne od syntetycznych związków, ulegają biodegradacji i stanowią nie tylko mniejsze obciążenie dla środowiska, ale też dla organizmu. Polecane są zwłaszcza przy skórze wrażliwej i alergicznej.

7 z 12
Szkodliwe substancje znajdują się również w jedzeniu...
fot. Leo_65/pixabay.com

Plastik w potrawach

Szkodliwe substancje znajdują się również w jedzeniu smażonym na patelniach z tradycyjną powłoką nieprzywierającą, a także przygotowanym w innych zawierających ją sprzętach, np. do tostów typu sandwicz, smażenia naleśników, omletów czy frytek, pieczenia chleba. Jest ona źródłem związków perfluorowanych o szkodliwym działaniu na układ hormonalny. W czasie podgrzewania, zwłaszcza z małą ilością tłuszczu, ulegają również parowaniu, a wdychane wywołują objawy podobne do grypy, takie jak bóle głowy i mięśni. Do smażenia polecane są patelnie z powłoką ceramiczną (nie zawsze jest to oznaczona na produkcie, jak np. w przypadku tych ceramiczno-marmurowych lub granitowych), a także żeliwne. Warto też postawić na zwykły toster i pieczenie chleba w piekarniku, w naczyniu żaroodpornym.

8 z 12
Detergenty do mycia naczyń wchłaniają się do organizmu przez...
fot. laterjay/pixabay.com

Środki do zmywania ręcznego i w zmywarkach

Detergenty do mycia naczyń wchłaniają się do organizmu przez skórę dłoni, a niedokładnie spłukane pozostają na powierzchni kubków i talerzy i są spożywane z napojami i jedzeniem. Przy zmywaniu dobrze więc używać ochronnych rękawiczek i płukać naczynia pod bieżącą wodą. Również produkty przeznaczone do zmywarki, zwłaszcza o działaniu nabłyszczającym, ale też te w postaci wieloskładnikowych tabletek, nie ulegają całkowitemu spukaniu, często tworząc widoczny nalot. Dlatego naczynia i sztućce umyte w zmywarce warto przed użyciem przepłukać ciepłą wodą.

Pozostały jeszcze 4 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Przygotuj się na Wigilię i zamroź przygotowane wcześniej potrawy. To się opłaci!

Przygotuj się na Wigilię i zamroź przygotowane wcześniej potrawy. To się opłaci!

12 świątecznych zagrożeń dla twojego zdrowia! Zobacz, jak ich uniknąć

12 świątecznych zagrożeń dla twojego zdrowia! Zobacz, jak ich uniknąć

Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie będziesz jeść rodzynki? Oto efekty

Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie będziesz jeść rodzynki? Oto efekty

Zobacz również

Przeziębienie czy grypa? Te objawy pokażą, na co chorujesz

Przeziębienie czy grypa? Te objawy pokażą, na co chorujesz

Przygotuj się na Wigilię i zamroź przygotowane wcześniej potrawy. To się opłaci!

Przygotuj się na Wigilię i zamroź przygotowane wcześniej potrawy. To się opłaci!