9 z 11
To biały barwnik używany nie tylko w żywności (zwłaszcza w...
fot. Anna Rokicka-Żuk

E171 – Dwutlenek tytanu

To biały barwnik używany nie tylko w żywności (zwłaszcza w gumach do żucia, cukierkach, lukrach itp.), ale również w opakowaniach do żywności, lekach i suplementach diety oraz kosmetykach, m.in. pastach do zębów i kremów z filtrem UV.

Coraz szersze zastosowanie znajduje postać dwutlenku tytanu sproszkowana do wielkości nanocząstek (skala pojedynczych atomów i cząsteczek), które mają możliwość swobodnego przenikania przez nabłonek jelit. W ten sposób wywołują silne reakcje zapalne, uszkadzają komórki oraz są stopniowo gromadzone się w organizmie. Sprzyja to chorobom zapalnym jelit i nasileniu tych istniejących, m.in. przy wrzodziejącym jelicie grubym czy jelicie drażliwym. Nanocząsteczki są też wiązane przez bakterie występujące w przewodzie pokarmowym, przez co chorobotwórcze drobnoustroje mogą być słabiej wykrywalne dla układu odpornościowego.

10 z 11
Nie wszystkie dodatki do żywności to nienaturalne związki....
fot. Dmitriy Khvan/123RF

Dodatki do żywności

Nie wszystkie dodatki do żywności to nienaturalne związki. Wiele z nich jest nawet codziennie spożywane z nieprzetworzonymi produktami. Warto więc sprawdzać, jaki związek kryje się pod danym numerem „E”.

11 z 11
O szkodliwym działaniu dodatków do żywności mówi się...
fot. cottonbro studio/Pexels

Tym trują nas producenci żywności. Sprawdź, które dodatki „E” mogą szkodzić

O szkodliwym działaniu dodatków do żywności mówi się znacznie mniej – warto więc wiedzieć, których unikać.

Zobacz również

Z makijażem permanentnym na to badanie wejdziesz tylko na własne ryzyko

Z makijażem permanentnym na to badanie wejdziesz tylko na własne ryzyko

12 świątecznych zagrożeń dla twojego zdrowia! Zobacz, jak ich uniknąć

12 świątecznych zagrożeń dla twojego zdrowia! Zobacz, jak ich uniknąć

Polecamy

Z makijażem permanentnym na to badanie wejdziesz tylko na własne ryzyko

Z makijażem permanentnym na to badanie wejdziesz tylko na własne ryzyko

Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie będziesz jeść rodzynki? Oto efekty

Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie będziesz jeść rodzynki? Oto efekty

Zdrowa bomba kaloryczna. Kto nie powinien jeść bakalii i suszonych owoców?

Zdrowa bomba kaloryczna. Kto nie powinien jeść bakalii i suszonych owoców?