
Prawidłowa higiena zębów jest podstawą utrzymania dobrego stanu jamy ustnej.
Dowiedz się z kolejnych slajdów jakie produkty mogą wzmocnić zęby i zmniejszyć ryzyko rozwoju próchnicy.
Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE

Mleko i produkty mleczne
Wapń jest najważniejszym składnikiem mineralnym, odpowiadającym za twardą i zbitą strukturę zębów. Zapotrzebowanie na ten pierwiastek ściśle zależy od wieku, płci oraz aktualnego stanu fizjologicznego.
Źródłem wapnia są przede wszystkim produkty mleczne takie jak mleko, kefir, maślanka, sery twarogowe oraz pleśniowe.
Wapń znajduje się również w mące owsianej, brokułach i brukselce, warzywach strączkowych, w sezamie oraz migdałach.

Ryby z ośćmi
Szkielet ryb jest znakomitym źródłem wapnia, fosforu i witaminy D. Składniki te odpowiadają za prawidłową mineralizację zębów.
Największe ilości wapnia znajdują się ościach, dlatego warto wprowadzić do diety szprotki, sardynki oraz stynki.
Obecne w mięsie ryb kwasy omega-3 dodatkowo zwiększają wchłanianie wapnia.

Algi morskie
Te wodne rośliny są źródłem wielu witamin i składników mineralnych, a w szczególności wapnia i fluoru, który korzystnie wpływa na stan szkliwa zębów.
Algi z rodzaju wakame zawierają prawie 10 razy więcej wapnia niż mleko!
100 g glonów morskich jest źródłem 1000 mg wapnia, natomiast 100 ml mleka – 125 mg.
Dodatkowo algi mają działanie przeciwbakteryjne, więc żucie ich może ograniczyć namnażanie się bakterii w jamie ustnej.

















