
Co na wzdęcia i gazy? Zobaczsprawdzone metody
Wzdęcia są częstą przyczyną dyskomfortu i złego samopoczucia po posiłkach. Często towarzyszą im objawy takie jak napięcie w brzuchu, uczucie obrzmienia, kolka i dolegliwości kurczowe czy ostry ból.

Wzdęcia bywają skutkiem jedzenia owoców, które zawierają ulegające fermentacji wielocukry. Niektóre osoby źle tolerują też występującą w nich fruktozę. Wtedy najlepiej unikać ich między posiłkami i uwzględnić w daniach, np. musli czy sałatce.

Nasiona kopru włoskiego działają wiatropędnie i pomagają zapobiegać bolesnym wzdęciom po jedzeniu. Warto sięgnąć po herbatkę z tego zioła.

Goździki, anyż gwiazdkowaty i cynamon to przyprawy usprawniające trawienie, a dzięki temu pomocne przy skłonności do wzdęć. To idealny dodatek do herbaty, a także dań mięsnych i sosów.