Smaki 2020 – 10 trendów kulinarnych, które zachwycą nasze podniebienia
Smaki 2020 – 10 trendów kulinarnych, które zachwycą nasze podniebienia
Jakie smaki będą modne w 2020 roku? Prognozy przygotowała jak zwykle firma Comax, która wyznaczyła cztery grupy produktów szybko zyskujących na popularności – to właśnie nich w największym stopniu dotyczą innowacje. Należą do nich przekąski wzbogacane warzywami, bezalkoholowe lub niskoalkoholowe napoje wolne od nadmiaru cukru, azjatyckie specjały oraz wariacje na temat ciasteczek.
Znamy też bardziej dokładne przewidywania opracowane przez platformę „Nutritional Outlook”, bazujące na badaniach również innych producentów spożywczych dodatków. Mają to być słodkie smaki przywodzące na myśl wspomnienia z dzieciństwa, produkty kwaśne i fermentowane, a także owocowe, ale nie w słodyczach, tylko w produktach o właściwościach prozdrowotnych. Wyraźnie wyczuwalne będą wpływy kuchni azjatyckiej, a zwłaszcza japońskiej, co ma związek z organizacją tegorocznych Letnich Igrzysk Olimpijskich w Tokio.
Sprawdź, jakich 10 smaków możemy wkrótce spodziewać się w produktach sklepowych i daniach restauracyjnych!