9 z 13
Posmaruj oliwą zielone szparagi, oprósz solą i piecz 12-15...
fot. Carly Jayne/unsplash.com

Sałata z pieczonymi szparagami, jakiem na twardo i orzechami

Posmaruj oliwą zielone szparagi, oprósz solą i piecz 12-15 min w 200 st. Celsjusza. Połącz listki sałaty rzymskiej, karbowanej i czerwonej z pokruszonymi, podprażonymi orzechami laskowymi, wymieszaj z sosem z oliwy, octu z białego wina lub soku z cytryny i rozłóż sałatką na talerze. Dodaj posiekane jajka na twardo i szparagi, oprósz świeżo mielonym pieprzem i solą, a na wierzch ułóż zestrugany twardy ser, np. parmezan.

10 z 13
Ugotuj ziemniaki w mundurkach we wrzątku przez 7 min, osącz...
fot. katiklinski/pixabay.com

Szparagi z piekarnika z groszkiem i pieczonymi ziemniakami

Ugotuj ziemniaki w mundurkach we wrzątku przez 7 min, osącz i nieco ostudź, rozkrój na połówki i wrzuć do garnka wraz z solą i oliwą. Przykryj garnek pokrywką i potrząsaj energicznie przez chwilę, po czym wyłóż ziemniaki na pergamin skórką do góry. Piecz 25-30 min w 200 st. Celsjusza, aż powstaną chrupiące skórki. W osobnym naczyniu upiecz przez ok. 15 min zielone szparagi ze świeżym, ew. lekko rozmrożonym groszkiem i sosem z oliwy, soku z cytryny, zgniecionego czosnku, soli i czarnego pieprzu. Podawaj warzywa z ziemniakami i posiekaną natką pietruszki.

11 z 13
Ugotuj białe szparagi w wodzie przez 3 min lub na parze...
fot. katiklinski/pixabay.com

Szparagi krewetkami i truskawkami

Ugotuj białe szparagi w wodzie przez 3 min lub na parze przez ok. 5 min. Ostudź i pokrój w skośne poprzeczne plasterki. Podsmaż na oliwie krewetki, dodając sól, a pod koniec także zgnieciony czosnek i nieco soku z pomarańczy, odparuj wodę i ostudź. Wymieszaj kawałki szparagów z krewetkami i plasterkami truskawek, dodaj sos z soku z pomarańczy z oliwą i solą, oraz listki sałaty, rukoli i bazylii. Oprósz otartą skórką pomarańczy i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

12 z 13
By otrzymać szkl. sosu, rozpuść powoli 10 łyżek masła...
fot. stux/pixabay.com

Sos do szparagów – Hollandaise (holenderski)

By otrzymać szkl. sosu, rozpuść powoli 10 łyżek masła świeżego lub klarowanego. Połącz 3 żółtka jaj (oddzielaj na zimno, po czym odstaw, by miały temp. otoczenia) z łyżką soku z cytryny i białym pieprzem lub szczyptą pieprzu kajeńskiego, po czym zmiksuj na średnich obrotach blendera przez 20-30 sekund, aż mieszanka przybierze jaśniejszy kolor. Zmniejsz obroty na najniższe i wciąż miksując wlej powoli gorące masło, a następnie miks jeszcze przez kilka sekund, by dobrze połączyć składniki. Jeśli to konieczne, dopraw sos do smaku solą i sokiem z cytryny. Podaj w ciągu godziny z ugotowanymi białymi szparagami, jednak dozuj oszczędnie, ponieważ jest dość wysokokaloryczny.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Z tyłu głowy, za okiem lub na skroni? Mapa bólu głowy pomoże rozpoznać przyczynę

Z tyłu głowy, za okiem lub na skroni? Mapa bólu głowy pomoże rozpoznać przyczynę

W Bydgoszczy urodziły się trojaczki. Oto Sentino, Sofija i Suzan!

W Bydgoszczy urodziły się trojaczki. Oto Sentino, Sofija i Suzan!

Zamiast skalpela – igła. Pionierski zabieg w białostockim szpitalu

Zamiast skalpela – igła. Pionierski zabieg w białostockim szpitalu

Zobacz również

„Czarna śmierć” to nie tylko serial. Tak wyglądała epidemia w czasach PRL

„Czarna śmierć” to nie tylko serial. Tak wyglądała epidemia w czasach PRL

To jedz na chorą trzustkę. Jadłospis tej diety pomaga także na pęcherzyk żółciowy

To jedz na chorą trzustkę. Jadłospis tej diety pomaga także na pęcherzyk żółciowy