5 z 6
Owoc kaki ze względu na zawartość flawonoidów o działaniu...
fot. lightfieldstudios/123rf.com

Szaron na mocne serce

Owoc kaki ze względu na zawartość flawonoidów o działaniu antyoksydacyjnym, w tym kwercetyny i kemferolu korzystnie wpływa na pracę serca. Kaki obniża poziom „złego cholesterolu” LDL we krwi, trójglicerydów oraz ciśnienia tętniczego krwi, a także działa przeciwzapalnie. Dzięki temu regularne spożywanie persymony pozwala zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia takie jak niewydolność serca, miażdżyca, zawał serca czy udar mózgu.

6 z 6
Dzięki zawartości antyoksydantów i polifenoli owoce kaki...
fot. simpson33/123rf.com

Kaki na raka i cukrzycę

Dzięki zawartości antyoksydantów i polifenoli owoce kaki chronią także przed rozwojem chorób cywilizacyjnych takich jak cukrzyca, miażdżyca, choroba Alzheimera czy nowotwory. Badanie naukowców z Japonii wykazało, że wyciąg z persymony już w ciągu 3 dni uszkadzał komórki nowotworowe i hamował ich wzrost.

Zobacz również

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Czy wiesz, jak wybrać słodkie mandarynki bez pestek?

Czy wiesz, jak wybrać słodkie mandarynki bez pestek?

Polecamy

Pyszne dania świąteczne dla wegan. Spróbujesz?

Pyszne dania świąteczne dla wegan. Spróbujesz?

Ryba na wigilijnym stole nie musi być nudna. Te przepisy odmienią twoje Święta

Ryba na wigilijnym stole nie musi być nudna. Te przepisy odmienią twoje Święta

Tych potraw wigilijnych powinny unikać kobiety w ciąży

Tych potraw wigilijnych powinny unikać kobiety w ciąży