5 z 7
Owoc kaki ze względu na zawartość flawonoidów o działaniu...
fot. lightfieldstudios/123rf.com

Szaron na mocne serce

Owoc kaki ze względu na zawartość flawonoidów o działaniu antyoksydacyjnym, w tym kwercetyny i kemferolu korzystnie wpływa na pracę serca. Kaki obniża poziom „złego cholesterolu” LDL we krwi, trójglicerydów oraz ciśnienia tętniczego krwi, a także działa przeciwzapalnie. Dzięki temu regularne spożywanie persymony pozwala zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia takie jak niewydolność serca, miażdżyca, zawał serca czy udar mózgu.

6 z 7
Dzięki zawartości antyoksydantów i polifenoli owoce kaki...
fot. simpson33/123rf.com

Kaki na raka i cukrzycę

Dzięki zawartości antyoksydantów i polifenoli owoce kaki chronią także przed rozwojem chorób cywilizacyjnych takich jak cukrzyca, miażdżyca, choroba Alzheimera czy nowotwory. Badanie naukowców z Japonii wykazało, że wyciąg z persymony już w ciągu 3 dni uszkadzał komórki nowotworowe i hamował ich wzrost.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Jak się rozgrzać zimą? Dorzuć te przyprawy, a od razu będzie ci cieplej

Jak się rozgrzać zimą? Dorzuć te przyprawy, a od razu będzie ci cieplej

Polskie gwiazdy o swojej cukrzycy. Kiedy odkryli chorobę?

Polskie gwiazdy o swojej cukrzycy. Kiedy odkryli chorobę?

Polecamy

Jak się rozgrzać zimą? Dorzuć te przyprawy, a od razu będzie ci cieplej

Jak się rozgrzać zimą? Dorzuć te przyprawy, a od razu będzie ci cieplej

To najzdrowsze i najsmaczniejsze jajka. Sposób przygotowania ma znaczenie

To najzdrowsze i najsmaczniejsze jajka. Sposób przygotowania ma znaczenie

Polskie gwiazdy o swojej cukrzycy. Kiedy odkryli chorobę?

Polskie gwiazdy o swojej cukrzycy. Kiedy odkryli chorobę?