5 z 6
Owoc kaki ze względu na zawartość flawonoidów o działaniu...
fot. lightfieldstudios/123rf.com

Szaron na mocne serce

Owoc kaki ze względu na zawartość flawonoidów o działaniu antyoksydacyjnym, w tym kwercetyny i kemferolu korzystnie wpływa na pracę serca. Kaki obniża poziom „złego cholesterolu” LDL we krwi, trójglicerydów oraz ciśnienia tętniczego krwi, a także działa przeciwzapalnie. Dzięki temu regularne spożywanie persymony pozwala zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia takie jak niewydolność serca, miażdżyca, zawał serca czy udar mózgu.

6 z 6
Dzięki zawartości antyoksydantów i polifenoli owoce kaki...
fot. simpson33/123rf.com

Kaki na raka i cukrzycę

Dzięki zawartości antyoksydantów i polifenoli owoce kaki chronią także przed rozwojem chorób cywilizacyjnych takich jak cukrzyca, miażdżyca, choroba Alzheimera czy nowotwory. Badanie naukowców z Japonii wykazało, że wyciąg z persymony już w ciągu 3 dni uszkadzał komórki nowotworowe i hamował ich wzrost.

Przewijaj aby przejść do kolejnej galerii.

Zobacz również

Pyszne dania świąteczne dla wegan. Spróbujesz?

Pyszne dania świąteczne dla wegan. Spróbujesz?

W Wigilię można jeść zdrowo! Wybieraj potrawy z tymi produktami

W Wigilię można jeść zdrowo! Wybieraj potrawy z tymi produktami

Polecamy

Dna moczanowa a świąteczne potrawy. Zobacz, czego powinni unikać chorzy na podagrę

Dna moczanowa a świąteczne potrawy. Zobacz, czego powinni unikać chorzy na podagrę

Pyszne dania świąteczne dla wegan. Spróbujesz?

Pyszne dania świąteczne dla wegan. Spróbujesz?

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw