1 z 3
Przewijaj galerię w dół
Ważnym dodatkiem do kiszenia ogórków są liście drzew i...
fot. alexlukin7/123RF

Ważnym dodatkiem do kiszenia ogórków są liście drzew i krzewów owocowych, a nawet dębu. Zawarte w nich garbniki hamują namnażanie drobnoustrojów powodujących wady przetworu, takie jak mięknięcie miąższu.

2 z 3
Ogórki małosolne najłatwiej jest przygotować w zalewie...
fot. lisa870/123RF

Ogórki małosolne najłatwiej jest przygotować w zalewie wodnej, choć można także zrobić to na sucho.

3 z 3
Ogórki małosolne w zalewie z solanki mają najlepszy smak, a...
fot. olga18x27/123RF

Ogórki małosolne w zalewie z solanki mają najlepszy smak, a gdy przetrzymamy je zbyt długo, zamienią się w ogórki kiszone.

Zobacz również

Te objawy zauważysz podczas Bożego Narodzenia. Mogą świadczyć o początkach cukrzycy

Te objawy zauważysz podczas Bożego Narodzenia. Mogą świadczyć o początkach cukrzycy

Jak nie przytyć w święta? Trzymaj się 7 zasad i uniknij niechcianych kilogramów

Jak nie przytyć w święta? Trzymaj się 7 zasad i uniknij niechcianych kilogramów

Polecamy

Czy św. Mikołaj jest zdrowy? To by powiedzieli eksperci o jego zdrowiu

Czy św. Mikołaj jest zdrowy? To by powiedzieli eksperci o jego zdrowiu

Mak może szkodzić! Zobacz, kto musi uważać

Mak może szkodzić! Zobacz, kto musi uważać

Przeziębienie czy grypa? Te objawy pokażą, na co chorujesz

Przeziębienie czy grypa? Te objawy pokażą, na co chorujesz