1 z 8
Przewijaj galerię w dół
Konserwanty przedłużają trwałość produktów i w znacznym...
fot. Ridofranz/Getty Images

Czytasz etykiety produktów? Unikaj żywności z dodatkiem tych konserwantów

Konserwanty przedłużają trwałość produktów i w znacznym stopniu spowalniają ich psucie się.

Dowiedz się z kolejnych slajdów, które substancje spożyte w nadmiarze mogą szkodzić zdrowiu. Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

2 z 8
Ten dodatek do żywności ma zadanie spowolnić rozwój pleśni,...
fot. photoAC/pixabay

Benzoesan sodu (E 211)

Ten dodatek do żywności ma zadanie spowolnić rozwój pleśni, bakterii oraz grzybów, w tym drożdży. Maksymalny dzienny bezpieczny limit do spożycia tej substancji wynosi 5 mg/kg masy ciała. Zazwyczaj stosowany jest do utrwalania żywności o odczynie kwaśnym, w tym sosów sałatkowych, napojów gazowanych, dżemów i marynat. W mniejszych ilościach można go również znaleźć w margarynach, serach oraz produktach cukierniczych. Najwyższe stężenie benzoeasnu sodu we krwi występuje 1-2 godziny po spożyciu. Niestety nadmierne stężenie tego konserwantu w organizmie może wywołać pokrzywkę, katar oraz drgawki, które mijają po upływie 2-3 godzin. Z badań przeprowadzonych z udziałem studentów wynika, że nadmierne spożywanie napojów bogatych w ten konserwant może powodować nadpobudliwość. Warto dodać, że benzoesan sodu w połączeniu z witaminą C tworzy rakotwórczy związek – benzen.

3 z 8
Dwutlenek siarki stosowany jest głównie w celu zapobiegania...
fot. nitr/123RF

Bezwodnik kwasu siarkowego (E 220), czyli dwutlenek siarki

Dwutlenek siarki stosowany jest głównie w celu zapobiegania pleśnieniu produktów spożywczych. Największą ilość tego konserwantu można znaleźć w suszonych owocach oraz słodkim winie. Co ciekawe, dwutlenek siarki jest również jednym ze składników smogu, który jak wiadomo wykazuje niekorzystny wpływ na organizm człowieka. Maksymalny dzienny bezpieczny limit do spożycia tej substancji wynosi 0,7 mg/kg masy ciała. Wykazano, że nadmierne jedzenie produktów z dwutlenkiem siarki może powodować ból głowy, a także nasilać objawy astmy oskrzelowej oraz zwiększać ryzyko rozwoju infekcji górnych dróg oddechowych.

4 z 8
Ten konserwant dodawany jest do produktów jako środek...
fot. yuliadavidovich/123RF

Srobinian potasu (E202)

Ten konserwant dodawany jest do produktów jako środek hamujący rozwój bakterii oraz zapobiegający pleśnieniu. Znajdziemy go głównie w pieczywie z długim terminem ważności do spożycia, ciastach, słodyczach, suszonych owocach, serach żółtych, produktach sojowych oraz owocach morza. Maksymalny dzienny bezpieczny limit do spożycia tej substancji wynosi 25 mg/kg masy ciała. Mimo że jest uznawany za bezpieczny dla zdrowia, to wykazano, że zbyt duża podaż tego konserwantu może powodować wystąpienie pokrzywki alergicznej oraz bólu głowy, a u dzieci nasilać objawy astmy oskrzelowej.

Pozostały jeszcze 4 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Przeziębienie czy grypa? Te objawy pokażą, na co chorujesz

Przeziębienie czy grypa? Te objawy pokażą, na co chorujesz

Chcesz oszczędzić sporo kalorii w Święta? Odchudź tradycyjne dania

Chcesz oszczędzić sporo kalorii w Święta? Odchudź tradycyjne dania

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Zobacz również

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

Dna moczanowa a świąteczne potrawy. Zobacz, czego powinni unikać chorzy na podagrę

Dna moczanowa a świąteczne potrawy. Zobacz, czego powinni unikać chorzy na podagrę